Gemeente Tilburg

24 september 2010

Start aanleg openbaar gebied Piushaven

Werkzaamheden parkkade in volle gang

Na de eerste bouwactiviteiten in de Piushaven, is nu ook gestart met de aanleg van het openbaar gebied. Hiermee is een begin gemaakt met de parkkade, de noordoever van de havenkom tussen de Koopvaardijstraat en de Lanciersstraat. De werkzaamheden duren tot half maart 2011.

De parkkade is onderdeel van het havenpark dat straks de oevers van de Piushaven bekleedt. De herinrichting wordt mede mogelijk gemaakt door Europese subsidie van Interreg en het ministerie van VROM.

Lanciersstraat en Koopvaardijstraat

Het deel tussen de Lanciersstraat en de Koopvaardijstraat wordt opnieuw bestraat met natuursteen. Hier komen straks brede stroken voetgangersgebied langs de gevels en de kaden om te wandelen en op het terras te zitten. Ook wordt dit deel van de Piushaven eenrichtingsverkeer voor auto's in de richting van de Piusstraat. De Koopvaardijstraat wordt ook eenrichtingsverkeer gemaakt richting de Piusstraat. Fietsers en bromfietsers kunnen de weg in twee richtingen blijven gebruiken.
Wethouder Berend de Vries (project Piushaven): "De subsidievoorwaarden bepalen dat de wegwerkzaamheden nu moeten plaatsvinden. Wij verwachten in januari 2011 te starten met de aanleg van de nieuwe weg, die parallel komt te liggen aan de Jan van Rijzewijkstraat. In de laatste maanden van 2010 vindt de aanbesteding plaats. De brug wordt in de tweede helft van 2011 geplaatst."

Planning werkzaamheden

De werkzaamheden vinden plaats in verschillende fases. De eerste fase is inmiddels gestart ter hoogte van de Harense Smid. Hier wordt het plein opnieuw bestraat. Een deel van het plein blijft steeds beschikbaar voor winkelend publiek. In deze fase wordt ook de kop van de haven tot aan de Hopliedenkade opnieuw bestraat. Dit duurt ongeveer acht weken. Daarna wordt gewerkt tussen de Barkstraat en de Schoenerstraat. Deze werkzaamheden duren ongeveer zeven weken. De fase daarna, tussen de Schoenerstraat en de Lanciersstraat, duurt ongeveer acht weken. Als laatste is het kruispunt met de Lanciersstraat aan de beurt.

Bedrijven blijven bereikbaar

Tijdens de werkzaamheden is de Piushaven niet toegankelijk voor doorgaand verkeer. De bedrijven blijven echter bereikbaar. Om de overlast voor omwonenden te beperken wordt steeds één kruispunt tegelijkertijd opgebroken.

---