Gemeente Best

Beter binnenklimaat op school

23-09-2010

De luchtkwaliteit in scholen laat vaak te wensen over door te weinig ventilatie. Dit was ook in Best het geval. De gemeente Best heeft samen met de schoolbesturen een projectteam ('Frisse scholen') samengesteld om het probleem van de te hoge CO2-waarden aan te pakken. De werkzaamheden naderen nu hun voltooiing. Om die te markeren was Wethouder Ine Meeuwis woensdag 22 september aanwezig bij de plaatsing van een luchtbehandelingskast op het dak van basisschool De Zevensprong.

Slechte luchtkwaliteit door slechte ventilatie
Sinds gebouwen worden geïsoleerd en kierdicht zijn, wordt vaak te weinig geventileerd vanwege energiezuinigheid en/of koude- en tochtklachten. Uit recent onderzoek van de GGD en eigen metingen van het Ingenieursbureau van de gemeente Best blijkt dat ook op diverse basisscholen in Best de luchtkwaliteit te wensen over laat. Uit deze zogenaamde CO2-metingen blijkt dat de grenswaarde op de meeste locaties ruim wordt overschreden.

Prestaties verbeteren
Het doel van het 'Frisse scholen'-project is het verbeteren van de luchtkwaliteit. Een betere luchtkwaliteit zorgt voor minder klachten over hoofdpijn en droge ogen en leidt tot minder astmatische klachten en overdracht van (griep)virussen. Ook is er minder kans op dat gebruikers allergieën ontwikkelen, hebben de gebruikers minder last van concentratieverlies en blijven er geen geurtjes achter na het gebruik van de lokalen.

Betere ventilatie en groter bewustzijn
Met 'Frisse scholen' worden in Best luchtbehandelingskasten met warmteterugwin-installaties (WTW) aangebracht. Deze verbeteren de luchtkwaliteit wanneer ze goed worden gebruikt. Essentieel onder-deel van het Bestse 'Frisse scholen'-project is dan ook het vergroten van het bewustzijn bij de gebrui-kers over de voordelen en de noodzaak van een gezond binnenklimaat en een goede instructie voor het gebruik van het ventilatiesysteem. Hiervoor vindt binnenkort nog een uitgebreid communicatietra-ject op en met alle betrokken scholen plaats.

De luchtkwaliteit op de scholen wordt door het ventilatiesysteem naar de door de GGD aanbevolen eis gebracht, zonder dat er sprake is van koude- of tochtklachten. Daarnaast is het systeem zó energie-zuinig dat op de energierekening bespaard wordt. Zo kan (een groot deel van) de investering worden terugverdiend.

Kinderen blij
Onder toeziend oog van enkele kinderen van basisschool De Zevensprong en wethouder Ine Meeuwis werd op woensdag 22 september een luchtbehandelingskast op het dak van de school geplaatst. De kinderen zijn net als de leerkrachten blij met het ventilatiesysteem: "dan kunnen we beter leren," zo vertelde een leerling van de school. Ook de wethouder is erg gelukkig met het 'Frisse scholen'-project: "het is van groot belang dat de kinderen en leerkrachten in een gezonde omgeving, een goed binnenklimaat, kunnen leren en werken. Dat kan niet zonder een goede ventilatie."

Wethouder Meeuwis Frisse Scholen
Wethouder Meeuwis helpt een handje bij De Zevensprong.

Foto: Michiel Wasmus

Meer info over het project Frisse Scholen?


* Projecten > Frisse Scholen

---