Nieuw-Vlaamse Alliantie




Werelddovendag: N-VA vraagt meer gebarentaal op tv

klok 24 september 2010

Naar aanleiding van de Werelddovendag besteedt de VRT vandaag en morgen heel wat aandacht aan de toegankelijkheid van televisie voor doven en slechthorenden. Zo zullen alle programma's op één vrijdag door een gebarentaaltolk worden aangekondigd.

N-VA -parlementsleden Helga Stevens, lid van de Commissie Welzijn, en Wilfried Vandaele, lid van de Commissie Media, verwelkomen dit initiatief, maar vragen dat de VRT ook de andere 364 dagen van het jaar een tandje zou bijsteken. Concreet pleit de N-VA- fractie ervoor dat gebarentaalvertaling van programma's wordt ingeschreven in de nieuwe beheersovereenkomst die de Vlaamse overheid binnenkort afsluit met de VRT. Gebarentaal ziet men nu al jarenlang op de Nederlandse, Franse, Britse en ook Waalse televisie. Maar de Vlaamse openbare omroep blijft achter.

Op voorstel van Helga Stevens werd in de nieuwe mediadecreten ook bepalingen opgenomen rond ondertiteling en gebarentaal voor doven en slechthorenden en auditieve ondertiteling en audiodescriptie voor blinden en slechtzienden. Behalve voor ondertiteling zijn er echter nog geen concrete streefcijfers.

Helga Stevens: "De VRT heeft de laatste jaren al heel wat inspanningen gedaan rond ondertiteling. Dat is een hele grote stap vooruit geweest voor doven en slechthorenden, maar het volstaat niet. Voor doven is de moedertaal namelijk niet het Nederlands, maar gebarentaal. Die talen zijn verschillend opgebouwd. Mede daarom heeft de Vlaamse gemeenschap in 2006 gebarentaal officieel erkend."

Wilfried Vandaele: "In eerste instantie moet de openbare omroep volgens ons nieuws, informatieprogramma's en kinderprogramma's gaan tolken via gebarentaal. Via digitale televisie kan dat ook op een manier dat andere kijkers daar niets van merken. Tegelijk met het journaal op één kan bijvoorbeeld op één+ het journaal met gebarentaalvertaling geprogrammeerd worden."

Helga Stevens en Wilfried Vandaele vragen dan ook naar aanleiding van Werelddovendag dat de VRT in de nieuwe beheersovereenkomst de opdracht krijgt om naast de ondertiteling ook de gebarentaal echt ter harte te nemen. Auteur(s): Helga Stevens, Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10 E-post: valerie vanpeel n-va be Url: www.n-va.be