Rechtbank Zwolle-Lelystad


Maatwerk in bestuursrechtspraak

Zwolle-Lelystad, 24 september 2010 - Met ingang van september 2010 wordt in de sector bestuursrecht van de rechtbank Zwolle-Lelystad een begin gemaakt met een andere behandelingswijze van de bestuursrechtelijke procedures.

Dit gebeurt in het kader van het project "Maatwerk".

Doel
Doel van dit project is, de wijze van afhandelen van de zaken meer toe te spitsen op de aard en de inhoud van de zaak. Daarmee wil de rechtbank twee dingen bereiken. In de eerste plaats dat procespartijen in een eerdere fase van de procedure duidelijkheid krijgen over het verdere verloop van hun procedure, de vragen die de rechter heeft, de noodzaak bewijs aan te dragen en de mogelijke uitkomst van de procedure. In de tweede plaats dat in procedures waarin geen nader onderzoek nodig is, snel een uitspraak kan worden gedaan.

Zaak sneller op zitting
Daartoe zullen alle zaken die binnen het project vallen binnen drie maanden na ontvangst van het beroepschrift op een regiezitting worden behandeld. Op deze zitting bespreekt de rechter met partijen het verloop van de procedure. Daarbij kan aan de orde komen of één van partijen nader bewijs moet leveren, of onderzoek door een deskundige nodig is, maar ook of partijen alsnog onderling hun geschil kunnen oplossen. Ook krijgen partijen op deze zitting de gelegenheid hun standpunten volledig toe te lichten.

Beslissing rechter of mediation
Aan het eind van de zitting zal de rechter beslissen of direct uitspraak kan worden gedaan dan wel nog nader onderzoek, eventueel gevolgd door een nadere zitting, noodzakelijk is. Ook kan de zaak worden aangehouden als partijen met elkaar in overleg willen gaan of gebruik willen maken van mediation.

Proefperiode
Omdat deze werkwijze voor zowel de rechtbank als partijen nieuw is, wordt begonnen met een beperkt aantal zaken. De rechtbank heeft besloten in de beginperiode alleen zaken waarbij de gemeente Zwolle, de gemeente Almere, het UWV Almere of het UWV Zwolle partij is op Maatwerkzittingen te behandelen. Naar verwachting begin 2011 zullen ook zaken waarbij andere bestuursorganen partij zijn bij deze zittingen worden betrokken. In de loop van 2011 zal de werkwijze worden geëvalueerd en zal worden besloten of in het vervolg alle zaken volgens de Maatwerk-wijze zullen worden behandeld dan wel alleen een bepaald soort zaken.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Debby Roest (038-8884106) of Kevin Cheung (038-8884101)

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 24 september 2010