Groen!

Militair budget Afghanistan omzetten in civiele opbouw

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 24 september 2010 in "Internationaal"

Het is goed dat de Belgische regering eindelijk nadenkt over de terugtrekking van de militaire troepen uit Afghanistan. De Groenen vragen al jaren dat de inspanningen op civiel vlak belangrijker worden dan de militaire. Concreet stellen wij een civiele injectie voor waarbij elk jaar 1/3 van het militaire budget van 109 miljoen euro doorschuift naar wederopbouw en ontwikkeling.

"De terugtrekking van de F-16s, die met hun bombardementen meer kwaad dan goed doen, is prioriteit nummer 1. Maar het kan niet de bedoeling zijn om de Afghaanse bevolking dan maar aan haar lot over te laten. De situatie in Afghanistan is barslecht en daarom zijn nu onmiddellijk meer inspanningen nodig op het civiele en politieke vlak. Vele Westerse landen participeren in het Verzoeningsfonds voor de reïntegratie van gematigde Taliban, maar België blijft aan de kant staan. Daarover rept Buitenlandminister Steven Vanackere (CD&V) met geen woord", verklaart Groen Kamerlid Wouter De Vriendt.

Het is verontrustend dat Steven Vanackere de verhoging van de civiele hulp pas na 2011 in het vooruitzicht stelt. Heel wat ontwikkelingsprojecten in Afghanistan kampen nu al met een tekort aan geld, ook de projecten in de regio-Kunduz waarbij Belgen betrokken zijn. Dit jaar spendeerde België slechts 12 miljoen euro aan wederopbouw. Dat is even weinig als Bulgarije en zeven keer minder dan Nederland. Dit staat in schril contrast met de 109 miljoen euro voor militaire inzet. Wanneer zal die scheeftrekking rechtgetrokken worden?

"Op civiel vlak presteert ons land ronduit ondermaats. De volgende regering moet de kans grijpen om dit recht te zetten, niet in 2011 of 2012, maar zo snel mogelijk. Elk jaar moet 1/3 van de militaire middelen verschuiven naar wederopbouw en ontwikkeling, te beginnen in 2010. Zo wordt de militaire terugtrekking gerealiseerd, maar gekoppeld aan een grotere civiele investering. Anders wordt de terugtrekking een laffe terugtocht, zonder veel bekommernis over hen die we achterlaten", besluit Wouter De Vriendt.

Extra informatie
Website Wouter De Vriendt

Contact: Wouter De Vriendt -