Gemeente Achtkarspelen


Sluitende meerjarenbegroting zonder stijging lokale lasten

Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen is er in geslaagd een sluitende meerjarenbegroting te presenteren. Het college houdt er rekening mee dat zij de komende jaren fors minder geld van het Rijk ontvangt. Ondanks dat hebben b&w geld weten vrij te maken voor investeringen in onder andere het onderhoud van de wegen en een dorpshuis in Kootstertille. Bovendien stijgen de lokale lasten voor de burger slechts met het inflatiepercentage (1,5 %) en blijft het kwijtscheldingsbeleid voor de minima overeind.

Elkenien Dwaande
De begroting is tot stand gekomen op basis van het bestuursprogramma `Elkenien dwaande' en de kadernota. Daarin spreekt het gemeentebestuur de ambitie uit om intensief samen te werken met burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen. In een tijd waarin scherpe keuzes gemaakt moeten worden, is draagvlak van essentieel belang voor het slagen van het beleid.

Ombuigingen
Het Rijk heeft forse bezuinigingen aangekondigd waar ook de gemeenten niet aan ontkomen. Achtkarspelen houdt rekening met een korting van 10%. Dit leidt tot een inkomstenderving van EUR 2,5 miljoen in 2014. Het college draagt in de programmabegroting een pakket maatregelen aan om kosten te besparen, door op tal van terreinen efficiënter te werken. Behoudt van kwaliteit staat daarbij voorop. Maatschappelijke participatie is een voorwaarde.

Zo kijken b&w kritisch naar de gemeentelijke organisatie. Op termijn kan het ambtenarenapparaat met 12 fte inkrimpen, wat leidt tot een besparing van EUR 800.000. Gedwongen ontslagen zijn vooralsnog niet nodig.
Daarnaast stelt het college voor om in 2012 de deelname aan de Lauwerspas te beëindigen. Hiermee kan EUR 46.000 worden bespaard. De gemeente zal onderzoeken welke andere mogelijkheden zijn om de doelgroep deel te kunnen laten nemen aan sport en cultuur. Verder verwachten b&w besparingen te kunnen realiseren binnen de Wmo, het gezondheidsbeleid en het sociaal cultureel werk door activiteiten beter op elkaar af te stemmen.
Culturele instelling worden in de begroting zo veel mogelijk ontzien. Toch ontkomt de gemeente er niet aan om in 2014 10% te bezuinigen op de subsidies van de bibliotheek en muziekschool. De komende periode wil het gemeentebestuur met deze instellingen in gesprek over de wijze waarop de besparingen kunnen worden gerealiseerd.

Gemeenteraad
De gemeenteraad van Achtkarspelen bespreekt de begrotingsvoorstellen van het college op 7 oktober. Op 21 oktober neemt de raad een besluit over programmabegroting.