Rechtbank Utrecht


Voorlopige hechtenis verdachte steekpartij Nieuwegein opgeheven

24 september - Een 33-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Nieuwegein is vrijdag door de rechtbank in Utrecht op vrije voeten gesteld. De steekpartij vond op 11 juli dit jaar op de avond van de WK-finale plaats. De raadkamer van de rechtbank oordeelde dat er op dit moment onvoldoende redenen zijn om de man in voorlopige hechtenis te houden.

Het openbaar ministerie had verlenging van de voorlopige hechtenis gevorderd, maar de rechtbank oordeelde dat er onvoldoende `ernstige bezwaren' zijn om de verdachte nog langer in voorarrest te houden. Iedere verdachte mag in principe zijn berechting in vrijheid afwachten. Hierop kan bij een verdenking van zwaardere misdrijven een uitzondering worden gemaakt wanneer er `ernstige bezwaren' tegen een verdachte zijn. Een verdachte mag dan in voorlopige hechtenis worden genomen. Ernstige bezwaren houdt in dat er meer moet zijn dan een redelijk vermoeden van schuld. Het moet waarschijnlijk zijn dat de verdachte het strafbare feit heeft begaan. Die ernstige bezwaren zijn op dit moment in onvoldoende mate aanwezig om de voorlopige hechtenis te laten voortduren, oordeelde de rechtbank.

Rekening houdend met het feit dat het vooronderzoek in deze zaak al geruime tijd loopt, is de rechtbank van oordeel dat de feiten en omstandigheden die door de officier van justitie zijn aangevoerd onvoldoende zijn om de vordering tot verlenging van de gevangenhouding toe te wijzen.

Dat er begin oktober een reconstructie is gepland, maakt dit oordeel niet anders omdat niet duidelijk is wat een reconstructie in dit stadium van het onderzoek in concreto kan bijdragen aan de bewijsvoering.

De rechtbank merkte wel op dat eventuele resultaten uit de reconstructie of het lopende DNA onderzoek aanleiding zouden kunnen vormen om verdachte opnieuw in voorlopige hechtenis te nemen.

De verdachte zat sinds 14 juli vast.

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 24 september 2010 Naar boven