Zeehondencreche Pieterburen

Edwin Evers staat op het Wad met Daan

Op donderdag 23 september was het zover: de zeehond Daan mocht weer terug naar de Waddenzee. Edwin Evers en zijn sidekicks Rick en Niels van Radio 538 gingen mee om "hun" zeehond persoonlijk vrij te laten. Toen hun programma "Edwin Evers staat op" een paar maanden geleden 10 jaar bestond, kreeg Edwin van de crèche een zeehond aangeboden, omdat hij in zijn programma vaak aandacht besteedt aan zeehonden en de Zeehondencrèche. Toen al werd afgesproken dat de mannen alledrie mee zouden gaan om de zeehond vrij te laten.
Edwin Evers, Rick, Niels en Lenie
Edwin, Rick en Niels hebben het de afgelopen maanden in hun radioprogramma vaak over "hun" zeehond gehad. Het begon al met het kiezen van de naam. Omdat op dat moment bekend werd dat de naam "Daan" op nummer één stond van de meest populaire jongensnamen in Nederland, hebben ze de zeehond Daan genoemd. Regelmatig belden ze met Lenie hoe het met hun zeehond ging.

Daan was de eerste huiler die dit jaar gevonden werd. Dat gebeurde op Ameland, op 3 juni. Het dier woog toen 9,2 kilo en had nog de navelstreng; daaraan is te zien dat hij nog geen vier dagen oud was. Na een paar maanden was Daan gegroeid naar bijna 42 kilo en at hij zelfstandig vis, dus werd het tijd om hem weer vrij te laten. Afgesproken was dat de hele club van Edwin's programma meeging om hun zeehond vrij te laten.
Op 23 september vertrok de Harder (een schip van het ministerie van LNV) vanuit de Eemshaven met aan boord drie zeehonden: Daan, Wesley Sneijder en Sanne, die allemaal als huilers waren binnengekomen. Het gezelschap voer naar 't Ra, een geul onder Rottum. Het weer was prachtig, de zeehonden werden in hun reiskist op een zandbank geplaatst en Edwin heeft zijn eigen zeehond uitgezwaaid. Echt een beautiful day!