Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 24 september 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de cofinanciering van het EFRO-project 'KMO I&I (2)' in het kader van de uitvoering van het doelstelling 2-programma Vlaanderen 2007-2013. Voor de uitvoering van het project kent ze een subsidie van 696.000 euro toe aan Voka - Kamer van Koophandel Limburg.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van de beschikbare resterende middelen van het provisioneel krediet voor het Vlaamse luik van het Belgische EU-voorzitterschap over de passende basisallocaties van de diverse betrokken beleidsdomeinen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde Brownfields. In het kader van dit decreet sloot de Vlaamse Regering ook een convenant voor het brownfieldproject 2. Vilvoorde- De Molens en brownfieldproject 25. Vilvoorde-Herlocalisatie Vilvoorde. Door respectievelijk de vraag tot toetreding van NV Novovil en de aanpassing van de eigendomsstatuten, moeten de oorspronkelijke brownfieldconvenanten worden aangepast. De Vlaamse Regering keurt daarom de addenda bij deze convenanten definitief goed met het oog op de ondertekening ervan.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist om een aantal projecten te ondersteunen via het Algemeen Vlaams UNESCO Trustfonds. Het gaat om het World Heritage Marine Progamme en het World Heritage Cities Programme en een bijdrage aan een expositie in Cancun over de impact van klimaatswijziging op werelderfgoedsites.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten en minister Philippe Muyters
In de beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse Gemeenschap 2007-2011 is bepaald dat de Vlaamse Gemeenschap de pensioenverplichtingen van de VRT zal aanzuiveren. De Vlaamse Regering beslist daarom 9,6 miljoen euro uit het Vlaams Fonds voor de Lastendelging over te maken aan het pensioenfonds van de VRT.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Daan Schalck en Diane Verstraeten zijn als leden van het remuneratiecomité aangesteld voor een termijn van twee jaar, waarvan het mandaat nu afloopt. De Vlaamse Regering verlengt hun mandaat nu met twee jaar.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse Regering en de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist tot sluiting van de zitting 2010 van het Vlaams Parlement. De sluiting treedt in werking op zondag 26 september 2010. De dag daarop worden de werkzaamheden terug hernomen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de erkenning en subsidiëring van het maatschappelijk opbouwwerk. Door een wijziging in het decreet kunnen sinds 1 januari 2009 geen instellingen voor maatschappelijk opbouwwerk worden erkend. Daardoor moet ook het uitvoeringsbesluit in deze zin worden aangepast, waarbij de verwijzingen naar de instellingen geschrapt worden. Tegelijk worden enkele bepalingen rond enveloppefinanciering gestroomlijnd en worden de termijnen van planning en verslaggeving afgestemd op die van de centra voor algemeen welzijnswerk en de verenigingen waar armen het woord nemen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Het decreet over het lokaal sociaal beleid wil de toegang van elke burger tot de sociale grondrechten garanderen. De rechtenverkenner is één van de ondersteuningsinstrumenten hiervan, een portaalsite die toegankelijke basisinformatie over sociale rechten bundelt. In de huidige versie van de rechtenverkenner moet de gebruiker alle persoonsgegevens manueel invoeren. Een koppeling invoeren met de bestaande authentieke gegevensbronnen zou de gebruiksvriendelijkheid verhogen. Om een algemeen wettelijk kader te creëren voor het ophalen en verwerken van persoonsgegevens binnen de rechtenverkenner wijzigt de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief het decreet over het lokaal sociaal beleid. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent voor de periode van 1 juli 2010 tot en met 30 juni 2011 een subsidie toe van 325.000 euro aan het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw in Brussel. De subsidie is bedoeld voor de uitvoering van de Vlaamse campagne '24 uur niet roken' in samenwerking met de Logo's, gericht op het stimuleren van een rookstop bij de Vlaamse bevolking, in het bijzonder ook bij mensen in armoede.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen In het kader van de uitvoering van het decreet over de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het Vlaams ouderenbeleidsplan 2010-2014. Het plan wordt voor bespreking ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Het agentschap Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin krijgt een nieuwe naam: Agentschap Zorginspectie.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Freya Van den Bossche
De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de sociale openbaredienstverplichtingen in de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt, wat betreft de invoering van een minimale levering van aardgas tijdens de winterperiode. Het besluit voorziet in een systeem van minimumlevering via de aardgasbudgetmeter en recuperatie van maximaal 70% van de kosten via een openbare dienstverplichting aan de distributienetbeheerders waarvan de OCMW's autonoom kunnen beslissen gebruik te maken. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de SERV, de MiNa-raad, de VREG en de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het wetsontwerp met diverse bepalingen rond mobiliteit. Het gaat om de omzetting van Europese richtlijnen voor de voorkoming van verontreiniging door schepen en wijzigingen rond de vergunning voor de exploitatie van binnenvaartuigen, de binnenvaartbevrachting, de mededinging in de binnenvaart; de economische regulering van de luchthaven Brussel-Nationaal en het rechtzetten van een fout in de bepalingen rond luchthaveninspectiediensten. In verband met de maatregel rond mededinging beveelt ze de Federale Overheid aan om eenzelfde maatregel voor het spoorvervoer uit te vaardigen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het Koninklijk Besluit over de inschrijving van voertuigen. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn rond autowrakken, waardoor er een juridische basis wordt gelegd voor de directe link tussen de kennisgeving van de officiële vernietiging van voertuigen en hun definitieve uitschrijving uit het nationaal repertorium van de voertuigen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Na advies van de SERV, de MiNa-Raad en de VREG wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel twee besluiten rond openbaredienstverplichtingen op de energiemarkt. Het gaat om wijzigingen in de regeling van schuldafbouw via budgetmeters voor elektriciteit en aardgas. De huidige werkwijze kan voor heel wat huishoudelijke afnemers met een budgetmeter voor budgetproblemen en zelfafsluiting zorgen, vooral in de wintermaanden. Daarom wordt de schuldafbouw via de budgetmeter op een uniforme manier geregeld voor het hele Vlaamse Gewest en wordt de definitie van 'beschermde afnemer' aangepast. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Op 19 juni 2009 stelde de Vlaamse Regering het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen' definitief vast. Bij arrest van de Raad van State werd deelgebied 10 'Gebied voor stedelijke activiteiten Vredebaan' geschorst. Om tegemoet te komen aan het arrest beslist de Vlaamse Regering nu tot gedeeltelijke intrekking van het besluit tot definitieve vaststelling van het GRUP 'Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt de zetel van de Raad voor vergunningsbetwistingen. De Raad verhuist van het Phoenixgebouw naar de B-toren van het Ellipsgebouw, Koning Albert II-laan 35, in Brussel.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van de omzetting van de Europese dienstenrichtlijn voor de erkenning van kopers en exploitanten van hout, wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit hierover. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Het Verdrag van Espoo rond milieu-effectrapportage in grensoverschrijdend verband trad in werking in 1997 en regelt de rechten en verplichtingen van de verdragspartijen en andere belanghebbenden bij de grensoverschrijdende milieu-effectrapportageprocedure. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu twee ontwerpdecreten definitief goed die instemmen met de wijziging van het Verdrag Van Espoo. De twee ontwerpen van instemmingsdecreet worden nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van de uitvoering van het Vlaams Akkoord voor de Non-profit/Soical Profit kent de Vlaamse Regering 7,76 miljoen euro subsidie toe aan het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel werk van de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van de uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social-Profitsector voor de sociaal-culturele sector kent de Vlaamse Regering een subsidie van zo'n 8,3 miljoen euro toe aan een aantal organisaties uit de sociaal-culturele sector.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse milieuhygiëneregelgeving bevat een aantal taken die moeten uitgevoerd worden door gespecialiseerd personeel. Om te garanderen dat dit personeel beschikt over de juiste competenties en vaardigheden, moeten ze beschikken over een erkenning van de overheid. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het besluit dat het Vlaams Reglement vaststelt voor de erkenningen met betrekking tot het leefmilieu en aan de bijlagen ervan. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering kent voor de beleidsperiode 2011 een werkingssubsidie van 202.000 euro toe aan Packed vzw als landelijk expertisecentrum voor cultureel erfgoed (thema: digitalisering), voor de uitvoering van de met de Vlaamse overheid af te sluiten beheersovereenkomst.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering kent een jaarlijkse werkingssubsidie van 300.000 euro toe aan het intergemeentelijke samenwerkingsverband Cultuurregio Pajottenland en Zennevallei voor de uitvoering van het cultureel-erfgoedconvenant voor de beleidsperiode 2011-2014.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de vormingen voor directeurs van de onderwijsinstellingen en Centra voor Leerlingenbegeleiding. Het gaat om een aantal technische aanpassingen naar aanleiding van de opheffing van het decreet over het mentorschap en nascholing in Vlaanderen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het besluit met de voorwaarden voor subsidies en de selectie, duur en evaluatie van kortdurende en langdurige time-outprogramma's werd op 19 juni 2009 goedgekeurd. Bij de praktische uitvoering bleken enkele aanpassingen noodzakelijk. Zo moet er een verdeelsleutel worden voorzien om de beschikbare contingenten over de verschillende arrondissementen te verdelen. Voor 2010-2011 tot 2012-2013 wordt een overgangsmaatregel voorzien, en de maximale bedragen voor kortdurende of langdurige time-outbegeleiding worden vastgelegd. Tot slot zijn er enkele technische aanpassingen. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de Raad van State, definitief het wijzigingsbesluit hierover goed.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In Onderwijsdecreet XIX werd een beroepsmogelijkheid ingeschreven bij de bevoegde kamers van beroep voor de personeelsleden die preventief worden geschorst. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het besluit waarin die beroepsprocedure volledig is uitgeschreven definitief goed. De beroepsprocedure die al bestond na een ontslag om dringende redenen werd grotendeels als voorbeeld genomen.