D66

vrijdag 24 september 2010

D66: opheldering over opslaan creditcard gegevens EU burgers door VS

Sophie in ´t Veld wil snel opheldering van de Europese Commissie over het nieuws dat de VS creditcard gegevens van Europese burgers een jaar lang opslaat.

"Passagiers zijn verplicht om voor hun reis naar de VS via internet een reisformulier in te vullen. De kosten hiervoor, 14 dollar, kunnen alleen via een creditcard betaling worden gedaan. Dit betekent dat Europese burgers niet anders kunnen dan hun creditcard gegevens af te staan aan een land buiten de EU," licht in ´t Veld toe.

volledige helderheid

De delegatieleider van D66 in het Europees Parlement vindt het volstrekt onnodig dat de Amerikanen deze gegevens een jaar opslaan. "Binnenkort beginnen de onderhandelingen over het nieuwe akkoord over de doorgifte van passagiersgegevens, PNR. Daarom moet er eerst volledige helderheid komen."

nieuw voorstel

Juist afgelopen week presenteerde de Europese Commissie een nieuw voorstel over de doorgifte van passagiersgegevens naar derde landen zoals de VS en Australië, waar In ´t Veld als woordvoerder namens het EP ´voorzichtig positief´ op heeft gereageerd. Komende maandag wordt in de Burgerlijke Vrijheden commissie in het EP verder gesproken over de inhoud van het PNR-pakket.

D66 in de Tweede Kamer

D66-Kamerlid Gerard Schouw gaat de minister van Justitie Kamervragen stellen.