Waterschap Aa en Maas

Rioolwaterzuiveringen houden open dag

Boeiend om mee te maken voor heel het gezin
Als je thuis de wc doortrekt, gaat het afvalwater via de riolering naar de rioolwaterzuivering. Per persoon komt er gemiddeld 135 liter afvalwater per dag binnen. Voor Aa en Maas is het dan ook hard werken om het afvalwater van 700.000 mensen binnen 24 uur te zuiveren en weer schoon terug de natuur in te laten stromen. Continu zien wij er op toe dat dit goed gebeurt. Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.

Het zuiveringsproces
Met behulp van bacteriën wordt afvalwater gezuiverd. Tijdens de open dag is dat goed te zien. Aa en Maas haalt onder meer stikstof en fosfaat uit het afvalwater, want als deze stoffen terug in de natuur komen heeft dat ernstige gevolgen voor de gezondheid van de mens en voor alles wat groeit en bloeit. In dat opzicht is water zuiveren van levensbelang.

Fietsroutes
Tijdens mooie dagen, als u de fiets pakt, kunt door fraaie waterrijke natuurgebieden fietsen. Aa en Maas zorgt hier voor schoon water en een mooie en gezonde natuur waar het fijn is om te om te recreëren. Waterschap Aa en Maas werkt immers 24 uur per dag aan uw gezondheid, veiligheid en welzijn. Ook generaties na ons hebben hier profijt van. Beleef het zelf en kijk voor fiets- en wandelroutes op www.aaenmaas.nl/recreatie.

Interessante cijfers
In 's-Hertogenbosch zuivert het waterschap dagelijks gemiddeld 13,5 miljoen afvalwater, in Aarle-Rixtel 14 miljoen liter en in Haps 8 miljoen liter. Tijdens de open dag worden alle raadselen rondom afvalwater zuiveren ontrafeld.

Gratis wc-kalender
Bestel de gratis wc-kalender, met tips over wat u niet door de wc mag spoelen. Zoals wc-doekjes, frituurvet en medicijnen. Mail uw adres naar lgerrits@aaenmaas.nl ovv wc-kalender.
rioolwaterzuiveringopendag.jpg (4741 Kb)