Gemeente Den Haag

Gemeente bezuinigt op armoedebeleid

Gepubliceerd: 24 september 2010 Laatste wijziging: 24 september 2010

De gemeente gaat bezuinigen op het armoedebeleid. Tegelijkertijd blijft de gemeente een sociaal en solide vangnet bieden aan Hagenaars in de knel. Dat schrijft wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) in een brief aan de gemeenteraad.

Door de economische crisis doen steeds meer mensen een beroep op het armoedebeleid van de gemeente. Vanaf 2011 krijgt de gemeente hiervoor echter minder geld van het rijk. De gemeente moet dus meer mensen helpen met minder geld. Om te voorkomen dat er een tekort ontstaat zijn bezuinigingen noodzakelijk.

Bezuinigingen

De gemeente bezuinigt op de volgende armoedevoorzieningen:
* Bijzondere bijstand: de gemeente vergoedt vanaf 2011 alleen nog kosten waarvoor geen andere voorziening of verzekering bestaat. Zo kun je geen bijzondere bijstand meer krijgen voor een nieuwe koelkast of tv. Die moet je betalen van de langdurigheidstoeslag die je krijgt als je 3 jaar een minimuminkomen hebt. De gemeente verstrekt wel bijzondere bijstand in noodsituaties aan mensen met meerdere problemen.


* Schoolkostenregeling: met ingang van het schooljaar 2011-2012 krijgen ouders met een laag inkomen een lagere vergoeding voor hun schoolgaande kinderen. De gemeente gaat wel stimuleren dat meer ouders gebruikmaken van deze regeling. Slechts 43 % van de ouders die er recht op hebben vraagt de vergoeding namelijk aan.


* Scholensubsidie: scholen krijgen subsidie zodat kinderen met een Ooievaarspas geen ouderbijdrage hoeven te betalen. Deze subsidie is dit schooljaar gehalveerd.


* Ooievaarspas: vanaf 2012 gaan volwassenen een eigen bijdrage van EUR 12,50 betalen voor de Ooievaarspas. Voor kinderen en 65-plussers blijft de pas gratis.


* Fonds chronisch zieken en gehandicapten en fonds ouderen: de gemeente schaft deze fondsen vanaf 2011 af.

Voorzieningen die niet veranderen

De volgende armoedevoorzieningen blijven gewoon bestaan. Hierop wordt niet bezuinigd:

* Langdurigheidsheidstoeslag: Mensen tussen de 21 en 65 jaar die 3 jaar of langer een minimuminkomen hebben krijgen een langdurigheidstoeslag. Die bedraagt EUR 360 voor alleenstaanden en EUR 510 voor gehuwden en alleenstaande ouders.


* Collectieve ziektekostenverzekering: mensen met een laag inkomen kunnen een voordelige collectieve ziektekostenverzekering afsluiten. De gemeente betaalt mee aan de premie.


* Gratis OV voor 65 plussers: 65-plussers met een Ooievaarspas kunnen ook de komende jaren gratis reizen met de bus of de tram.


* Sportattributen, fietsen en computers: ouders met een Ooievaarspas kunnen via de stichting Leergeld tegen lage kosten een fiets of computer voor hun kinderen aanschaffen.

De gemeenteraad neemt 28 oktober 2010 (bij de vaststelling van de begroting) een besluit over de bezuinigingen op het armoedebeleid. Daana krijgen alle mensen die gebruik maken van de voorzieningen een brief met meer informatie.