Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 24 september

Alkmaar, 24-09-2010 o 15.15 uur

Veel overtredingen bij bromfietscontrole

Grootebroek, donderdag 23 september 2010.

De politie controleert extra op opgevoerde bromfietsen. Daar heeft de politie twee goede redenen voor: bromfietsen leveren veel overlast op en er gebeuren veel ernstige ongevallen met bromfietsen.

De overlast die bromfietsers veroorzaken behoort al jaren tot de top drie van de ergernissen van het publiek. Maar er gebeuren ook veel ongevallen met bromfietsen. Ruim 20% van de verkeersslachtoffers (van de ruim 600 in NHN) in het verkeer valt onder bestuurders en passagiers van bromfietsen en/of snorfietsen, terwijl de groep brom- en snorfietsen relatief klein is. De meeste ongevallen komen door voorrangsfouten, onvoldoende afstand houden of stuurfouten.

Tijdens een grote controle op de Industrieweg tussen 14.00 en 20.00 uur heeft de politie 14 eigenaren van opgevoerde brommers bekeurd. De hoogst gemeten maximum mogelijke snelheid was 78 km/u. Tevens hadden er 3 geen rijbewijs en vielen er nog 15 bonnen wegens andere overtredingen variërend van rijden zonder helm tot het rijden zonder reflector.

Drankrijder loopt tegen de lamp bij snelheidscontrole

Hoorn, donderdag 23 september 2010.

Tussen 18.30 en 20.30 uur hield de politie een snelheidscontrole op de Weel. Daarbij werden drie automobilisten bekeurd die sneller reden dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 72 km/u. Tevens werd een 56-jarige automobilist uit Hoorn betrapt op drankgebruik. Hij blies aan het bureau 520 ug/l terwijl tot 220 is toegestaan. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.

Dronken beginnend bestuurder rijdt tegen lichtmast

Hoorn, vrijdag 24 september 2010.

Vannacht rond 01.40 uur vond er een eenzijdig ongeval plaats op de Liornestraat. Een 22-jarige automobilist uit Hoorn reed in de auto van zijn vader en onder invloed te snel. Hij verloor de macht over het stuur en ramde een lantaarnpaal in de middenberm van de weg. Hij kwam tot stilstand dwars op de rijbaan bestemd voor het tegemoetkomend verkeer. De auto en de paal raakten zwaar beschadigd.

De bestuurder blies aan het bureau 515 ug/ (tot 90 toegestaan voor een beginnend bestuurder). Zi8jn rijbewijs werd ingenomen en hij kreeg een proces-verbaal.

Inbreker overlopen

Castriucm, vrijdag 24 september 2010.

Een bewoner van een huis aan de Dr. Leenaersstraat betrapte vannacht rond 01.40 uur bij thuiskomst een inbreker in de achtertuin. De man sloeg bij het zien van de bewoner op de vlucht en had zich nog geen toegang tot de woning verschaft.

Agenten waren binnen een paar minuten na de melding ter plaatse en troffen bij een zoektocht in de omgeving de verdachte aan in een tuin op de hoek van de Mient. Hij probeerde zich te verstoppen bij een schuur. Het ging om een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een bekende van de politie. Hij had een tas met inbrekersgereedschap bij zich. De verdachte is opgesloten in een politiecel in verband met een nader onderzoek.

Drie aanhoudingen na schermutseling

Den Helder, vrijdag 24 september 2010.

Vannacht rond 04.40 uur vond er een schermutseling plaats tussen enkele mannen bij een café aan het Koningsplein. Een 23-jarige man uit Den Helder liep daarbij een gescheurde wenkbrauw op en werd in bedwang gehouden door een horecaportier. Agenten namen hem over. Hij werd behandeld in het ziekenhuis en daarna voor de nacht ingesloten in een politiecel. Op aanwijzing van de portier konden twee andere betrokkenen, een 28-jarige man uit Almere en een 26-jarige man uit IJmuiden op de Hevenweg worden aangehouden. Ook zij werden voor de nacht ingesloten. Vanmorgen bleek dat er over en weer klappen waren gevallen. Ze zijn alle drie heengezonden met een proces-verbaal op zak.

Fietsendief op heterdaad aangehouden

Alkmaar, donderdag 23 september 2010.

Rond 17.00 uur was een in burger surveillerende agent er op de Achterstraat getuige van dat een 24-jarige man uit Alkmaar een fiets pikte die niet afgesloten op straat geparkeerd stond. De verdachte zette zijn eigen damesfiets op slot en liet die achter. De agent zette de achtervolging in en zag kans de fietsendief op de Platte Stenenbrug te achterhalen en aan te houden.

De achtergebleven fiets is vermoedelijk ook van diefstal afkomstig. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Jongen probeert zaak te flessen

Den Helder, donderdag 23 september 2010.

Aan het eind van de middag werd bij een supermarkt aan de Meeuwenstraat een 15-jarige jongen uit Den Helder aangehouden wegens oplichting. Hij had een gevonden leeg kratje bier aangeboden bij de flessenautomaat. Hij claimde dat hij geen statiegeldbon had gekregen. Toen personeel dit verhaal niet vertrouwde keek men de camerabeelden na. Daarbij bleek dat de jongeman de zaak probeerde te flessen en uit was op een tweede statiegeldbon. Zijn zaak zal worden overgedragen aan het HALT-bureau voor een alternatieve straf.

Ex vriend draait door en slaat ramen in

Den Helder, donderdag 23 september 2010.

Een 48-jarige man uit Den Helder heeft rond 18.30 uur op de Fregatstraat met een knuppel twee ruiten aan de voorkant van een woning vernield. Zijn ex-vriendin woont daar.

De politie heeft de man in zijn eigen woning aangehouden. Hij maakte een verwarde indruk en is overgedragen aan de hulpverlening.

Aanrijding met letsel

Zwaag, donderdag 23 september 2010.

Een 10-jarige jongen uit Zwaag kwam rond 15.45 uur op de Dorpsstraat in botsing met een passerende lesvrachtauto met aanhanger. Deze werd bestuurd door een 19-jarige leerling uit Blokker met naast hem een 56-jarige instructeur uit Medemblik.

De jongen fietste op de stoep en raakte een geparkeerde vuilcontainer. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur en kwam op de rijbaan ten val waar de passerende vrachtwagencombinatie reed. Hij is geraakt door de vrachtauto en raakte gewond aan zijn been. Hij was goed aanspreekbaar en is voor onderzoek vervoerd naar het ziekenhuis.

Overval op fotostudio, politie zoekt getuigen (tevens homepagebericht)

Enkhuizen, donderdag 23 september 2010.

Rond 17.20 uur is de eigenaar van een fotostudio aan de Breedstraat door een onbekend gebleven man overvallen. Het slachtoffer werd bedreigd met een steekwapen en de dader ging er met een geldbedrag te voet vandoor.

De dader belde aan bij de zaak. Toen de eigenaar open deed werd hij meteen bedreigd met het steekwapen. Hij werd gedwongen naar de kassa te lopen en het geld af te geven. Hierna rende de dader de zaak uit. Hij verdween te voet in de richting van het Wilhelminaplantsoen.

De eigenaar raakte niet gewond maar was wel in shock. Vorig jaar in september is hij al eens overvallen door twee mannen met vuurwapens. De politie heeft na de overval een uitgebreid onderzoek in de omgeving ingesteld doch niemand meer aangetroffen. De overvallen man krijgt slachtofferhulp.

Signalement

De dader was een blanke man van ongeveer 25 jaar oud, lengte ongeveer 1,90 meter en een normaal postuur. Hij droeg donkere kleding en een capuchon. Hij heeft een opvallend lang gezicht en een lange neus. Hij droeg ook handschoenen.

Getuigenoproep

Mocht u iemand in de omgeving van de Breedstraat zich verdacht hebben zien gedragen of heeft u andere inlichtingen over dit misdrijf? Bel dan met het rechercheteam in Hoorn: 0900-8844. Een melding doen bij Meld Misdaad Anoniem kan ook: 0800-7000.