Gemeente Soest

Onderzoek winkeltijden onder winkeliers in de gemeente Soest

24 september 2010

Vanwege de invoering van de nieuwe landelijke winkeltijdenwet en vragen van supermarkten om de winkeltijden op zondag te verruimen, wordt de winkeltijdenverordening van Soest aangepast.

De gemeente wil weten wat de winkeliers zélf graag zouden willen. Deze week is daarom een enquête gestuurd naar alle winkeliers in Soest en Soesterberg om te toetsen hoe zij tegenover onder andere een zondagavondopenstelling staan.

De gemeente Soest mag volgens de landelijke regelgeving elk jaar 12 zondagen aanwijzen waarop winkels extra open mogen. Deze koopzondagen worden in overleg met de winkeliers voor een jaar vooraf vastgesteld.

Naast de 12 koopzondagen kan de gemeente Soest volgens haar huidige winkeltijdenverordening ook nog aan 1 winkel die levensmiddelen verkoopt, een ontheffing verlenen voor een zondagavondopenstelling.

Afgelopen voorjaar hebben een aantal supermarkten gevraagd om de nog resterende koopzondagen voor 2010 in de zomer te laten vallen.

Ook waren er in diezelfde periode bij de gemeente verzoeken binnengekomen om meerdere ontheffingen te verlenen voor een zondagavondopenstelling aan winkels die levensmiddelen verkopen.

Omdat toen niet duidelijk was of er voldoende draagvlak bestond voor dit verzoek bij de andere winkeliers uit Soest, heeft de gemeente in het overleg met de winkeliersverenigingen afgesproken de eerder vastgestelde data voor koopzondagen in 2010 te handhaven.

Ook is toen gezamenlijk bepaald de verzoeken, om meerdere winkels gebruik te laten maken van de zondagavondopenstelling, voorlopig af te wijzen.

Enquête

Voordat bepaald wordt hoe de nieuwe winkeltijdenverordening eruit komt te zien, wil de gemeente eerst weten wat winkeliers zelf willen. Zij heeft daarom een enquête opgesteld die vandaag naar alle winkeliers wordt gestuurd.

Op die manier hoopt zij inzicht te krijgen of het merendeel van de winkeliers in Soest het nodig vindt om bijvoorbeeld extra open te zijn op zondag. Ook moet deze enquête duidelijkheid geven of winkeliers alle koopzondagen in de zomer willen laten vallen, of dat deze volgens hen verspreid moeten blijven.

Niet ontvangen?

Winkeliers die de enquête niet hebben ontvangen, kunnen bellen naar de receptie van het gemeentehuis, telefoonnummer (035) 6093 411, of een e-mail met hun adresgegevens sturen naar postbus2000@soest.nl

Mocht er uit de enquête blijken dat winkeliers interesse hebben om de winkel vaker te openen, dan zal er ook een onderzoek worden gedaan onder de inwoners van Soest.

Ook omwonenden zullen betrokken worden bij de totstandkoming van een nieuwe winkeltijdenverordening. Op die manier wil de gemeente een winkeltijdenverordening opstellen die in Soest breed gedragen wordt. Bij het aanpassen van de winkeltijdenverordening wordt de regelgeving van de nieuwe landelijke winkeltijdenwet meegenomen. De gemeenteraad neemt uiteindelijk begin 2011 een besluit over de aangepaste winkeltijdenverordening.