Gemeente Laarbeek



Vervanging populierenlanen

LAARBEEK - De afgelopen jaren is de gemeente Laarbeek getroffen door enkele krachtige zomerstormen. Tijdens deze stormen is er flink wat schade ontstaan aan diverse bomenlanen in de gemeente. Daarnaast zijn er verschillende lanen die redelijk op leeftijd zijn gekomen. Als gevolg daarvan gaat de conditie van de bomen achteruit.

Bomenbeleidsplan
Komend jaar zal de gemeente een bomenbeleidsplan opstellen dat onder andere ook aandacht geeft aan deze problematiek. Vanwege de urgentie worden, vooruitlopend daarop, de komende maanden al enkele populierenlanen vervangen. Samen met de belangengroepen die vertegenwoordigd zijn in de Klankbordgroep Buitengebied is bekeken welke lanen hierbij prioriteit krijgen. Er is onder meer gekeken naar de leeftijd van de bomen. Ook is er rekening gehouden met de aanwezigheid van bomen nabij woonhuizen. Om het risico op schade aan deze woningen te verlagen zullen ook hier diverse bomen verwijderd worden. Om te voorkomen dat er in één keer in bepaalde gebieden een grote kaalslag plaatsvindt, worden de werkzaamheden over een langere termijn uitgesmeerd. In sommige gevallen is er voor gekozen om slechts een gedeelte van de laan te rooien. Het resterende deel beschikt in dat geval over een betere vitaliteit en zal pas over enkele jaren vervangen worden.

Beplanting die past in de omgeving
In totaal zullen er meer dan 500 populieren gekapt worden. Uiteraard zullen er nieuwe bomen voor terugkomen. In het Laarbeekse Landschapontwikkelingsplan (LOP) zijn enkele gebieden specifiek aangewezen voor de aanplant van populieren. Qua karakter en historie horen deze bomen thuis in de Lieshoutse Beemden (omgeving Beemdkant) en het Lieshoutse Broek (omgeving Broeksteeg). Op andere locaties worden populieren vervangen door andere boomsoorten die beter passen bij het karakter van de omgeving. Hiermee wordt een grotere diversiteit in laanbeplanting verkregen. Langs de Nieuwe Veldweg wordt ook struweel aangebracht. Daarmee wordt de biodiversiteit en de kwaliteit van het gebied als weidevogelgebied flink verhoogd. Op die manier wordt van de nood een deugd gemaakt en wordt ook invulling gegeven aan de doelstellingen uit het gemeentelijk Landschapsontwikkelingsplan.

Op de plattegrond staan de locaties waar de komende maanden populieren gerooid worden ingetekend. In het overzichtslijstje kunt u zien op welke manier de herplant plaats zal vinden. Voor een groot deel van de te kappen bomen is vanwege bepalingen in de Boswet geen kapvergunning nodig. Voor een aantal bomen is dat wel het geval. De kapvergunning hiervoor is verleend en vindt u terug in de publicatie elders op deze gemeentepaginas.

Locaties populieren aantal gerooid vervangsoort herplant Zandpad Sluisweg-Sonseweg 125 Els, eik, iep 81
Sluisweg langs nr. 1 11 Knotwilg 8
Broeksteeg nr. 5 17 Geen herplant 0
Broeksteeg nr. 7 5 Geen herplant 0
Provinciale weg 14 4 Geen herplant 0
Duin 51 Een rij populieren 29
Beemdkant 2 46 Linde 60
Sonseweg 56 en 7 Eik en populier 15 en 30
Broeksteeg zandpad bij Sonseweg 53 en 4 Populier 45 Beemdkant zuid 98 Populier 76
Nieuwe veldweg 60 Berk en heesters 18
't Hof richting Rooiven 42 Berk 21

Meer informatie
Als u meer informatie over dit project wilt hebben of als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de heer Tielemans van de afdeling Openbare Werken, telefoon 0492 469 813.

Klik hier voor meer nieuws

Gemeente Laarbeek | Koppelstraat 37 | Beek en Donk | T 0492 469 700 | E gemeente@laarbeek.nl