Woningcorporatie Ymere

Klasse klus van kinderen Jordaan met archief Hofje De Zeven Keurvorsten

24-9-2010

Leerlingen Theo Thijssenschool brengen veertien dozen van het historisch archief van het Hofje De Zeven Keurvorsten naar het Stadsarchief.

Een klasse klus, kopte De Telegraaf boven een foto van de leerlingen van groep 7 en 8 van de o.b.s. Theo Thijssenschool in de Amsterdamse wijk De Jordaan. En dat was het inderdaad. Met grote toewijding en veel enthousiasme brachten zij afgelopen donderdag veertien dozen van het historisch archief van het Hofje De Zeven Keurvorsten naar het Stadsarchief. De archivarissen wisten even niet wat hun overkwam. Een middag lang was er leven in de brouwerij die Stadsarchief heet.

Vorige week schreven wij al het nodige over deze eervolle klus. De fotos vindt u in het digitale fotoalbum.

Dankzij hun inzet zijn de leerlingen ervan verzekerd dat zij later aan hun eigen (klein-)kinderen een tekening of gedicht uit hun jeugd kunnen laten zien. Hun tekening of gedicht werd namelijk toegevoegd aan de andere unieke documenten die veel zeggen over het leven in het hofje in vroeger eeuwen.

Voordat de leerlingen het archief afstonden aan de directeur van het Stadsarchief Amsterdam, gaven tien kinderen presentaties van het gemaakte werk. Dat wordt nu op verzoek van Ymere de komende eeuwen bewaard voor latere generaties.

Gedicht van stadsdichter meteen gearchiveerd

De Amsterdamse stadsdichter F. Starik droeg bij de officiële overdracht zijn nieuwste gedicht voor, dat hij er speciaal voor schreef. Met dit laatste archiefstuk, dat de stadsdichter in zijn mooiste handschrift had geschreven op speciaal papier, was het historisch archief compleet:

Nog altijd

Achter een blinde muur als van een slot zonder gracht de vrucht van het katholieke geloof, charitas, onbesproken gedrag, het donkere groen van de nette armoe van toen.

Verweerd en vensterloos, met de rug naar de straat gekeerd de gemetselde muur met de dubbele deur die eeuwig gesloten is maar ook altijd openstaat voor wie weet hoe het moet.

Veertien piepkleine huizen wonen bij elkaar op schoot, terwijl - de eisen van de tijd, nietwaar de woningen telkens werden vergroot, minder bewoners meer de ruimte kregen.

Uitzicht werd er niet beloofd.
De meesten vielen van hun geloof. Er wordt nu nauwelijks nog gebeden. De kapel is aan twee kunstenaars verhuurd.

Ze hebben het er goed. Achter deze blinde muur
wordt steeds geschiedenis geschreven.
Er zullen altijd nieuwe mensen wezen.

De bijeenkomst werd voor het nageslacht gefilmd met een Ipod Nano, die ook meteen in de laatste archiefdoos verdween. De filmpjes zijn volgende week op YouTube te zien.