Gemeente Nieuwegein

vrijdag, 24 september 2010

Dinsdag 14 september april heeft het college van B & W de 3e monitor economische recessie behandeld. Deze monitor is een uitgave van de projectgroep die het verloop van de economische recessie voor de gemeente Nieuwegein in de gaten houdt.

Werk en inkomen

In 2009 is het aantal arbeidsplaatsen in Nieuwegein licht gedaald ten opzichte van 2008. In 2010 wordt een verdere lichte daling van het aantal arbeidsplaatsen verwacht. De daling is echter niet in die mate dat directe aanvullende maatregelen vanuit de gemeente nodig zijn.

De werkloosheid is sinds de zomer van 2008 voor het eerst licht gedaald. De werkloosheid daalt landelijk met twee tiende naar 5,9 procent. Ook in Nieuwegein is vanaf april sprake van een daling van het aantal, dat staan geregistreerd als niet werkende werkzoekenden.

Het aantal Werkloosheidsuitkeringen (WW) is voor de derde achtereenvolgende maand afgenomen. Het is nog te vroeg om te spreken van een omslag; de prognoses van CPB geven aan dat de werkloosheid in 2010 licht zal stijgen.

De totale bijstandsvolume (WWB) Nieuwegein neemt toe. In het laatste kwartaal van 2009 was er sprake van een lichte toename van het aantal uitkeringsgerechtigden. Die stijging zet in 2010 door. Ten opzichte van
1 januari 2010 is het totale bestand eind juli met 4,4% gestegen. Deze stijging is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het aantal jongeren die in het kader van de wet WIJ een inkomensvoorziening zijn gaan ontvangen.

Ondernemen

Het aantal failliet verklaarde bedrijven geeft geen aanleiding tot directe maatregelen. Het aantal is relatief klein. Het betreft vooral kleine ondernemingen. Uiteraard is een belangrijke rol van de gemeente te zorgen dat het vestigingsklimaat voor bedrijven op peil wordt gehouden. Hiervoor wordt een economische visie voor de komende jaren opgesteld.

De leegstand op de Nieuwegeinse kantorenmarkt is in de afgelopen jaren toegenomen. Dit probleem staat hoog op de politieke agenda. Er wordt door de gemeente een plan van aanpak kantorenmarkt opgesteld waaruit concrete maatregelen volgen.

Bouwen

De vastgoedmarkten lijken zich te stabiliseren. Naast negatieve berichten komen er nu ook positieve berichten van opname, verkopen, huizenprijzen etc. Ook over economie en werkgelegenheid zijn er nu, naast negatieve ook, positieve signalen. De aanname is daarom dat er geen verdere neergang zal zijn. Grondverkopen zullen de eerste jaren nog wel lager zijn. Dit heeft drie redenen: er zijn de laatste paar jaar geen grote nieuwe verkoopovereenkomsten gesloten, afgesproken uitgifte vinden later plaats en soms ook tegen lagere prijzen dan verwacht. Nieuwe initiatieven zullen spaarzaam tot ontwikkeling komen.

Conferentie economische crisis

Tijdens de tweede gemeentelijke conferentie economische crisis werd duidelijk dat alle partijen selectief zullen moeten zijn in het opstarten van nieuwe vastgoedinitiatieven. Er is alleen ruimte waar het product en de locatie zeer goed in de markt liggen. Voor de gemeente is daarom zaak om te blijven inzetten op het vooruitstrevend afronden van lopende grondexploitatieprojecten en het selectief en met beleid aangaan van nieuwe opgaven.

Projectteam economische recessie

In het kader van de economische recessie is binnen de organisatie van de gemeente Nieuwegein een projectgroep samengesteld. Deze projectgroep wisselt gegevens over de recessie uit, bespreekt de gevolgen voor de gemeente en de gemeentelijke financiën en bespreekt of de genomen maatregelen het gewenste effect heeft.

Naast het informeren van burgers en bedrijven is het belangrijk dat het college van burgemeester en wethouders op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen (en waar relevant rond) Nieuwegein. Dit gebeurt via de monitor economische recessie, waarin statistische gegevens staan over de onderwerpen vastgoed, wonen en economie en arbeidsmarkt. Dit is de derde versie van deze monitor, welke de projectgroep regelmatig wil uitbrengen.

Meer informatie vindt u op de projectensite van de economische recessie.