Openbaar Ministerie

OM eist negen maanden gevangenisstraf wegens ernstige bedreiging politieagent in functie

24 september 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen een 24-jarige man uit Naaldwijk negen maanden gevangenisstraf waarvan drie voorwaardelijk geëist.

Hij wordt ervan verdacht dat hij op 23 april dit jaar in Naaldwijk een politieagent in functie ernstig heeft bedreigd. Nadat de man was aangehouden omdat hij volgens het OM een deur vernield had en in de bus naar het politiebureau werd gebracht, bedreigde hij de agent met de dood. Hij zou hebben gezegd te weten waar de agent woonde. Vervolgens zou hij volgens de officier hebben gezegd dat hij een brandbare vloeistof in de agent zijn woning zou laten lopen. Het OM is van mening dat dit een ernstige bedreiging is, zeker gezien het feit dat de man zijn functie als politieagent uitoefende.

Vervolgens zou hij zich op 22 november in Naaldwijk volgens het OM schuldig hebben gemaakt aan het plegen van openlijk geweld in vereniging. Hij zou samen met iemand anders twee jongens die op de fiets passeerden zomaar van hun fiets hebben afgeschopt en één van de jongens hebben geslagen. Bij zijn arrestatie die daarop volgde zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan belediging van de agent die hem arresteerde.

De man ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan deze strafbare feiten.

Aanpak agressie tegen mensen met publieke taak
Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals agenten, ambulancemedewerkers en medewerkers van de Openbaar Vervoer bedrijven. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en moeten worden beschermd tegen agressie en geweld.

De politie en het Openbaar Ministerie geven daarom hoge prioriteit aan het opsporen en vervolgen van verdachten van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Daarbij wordt zoveel mogelijk lik op stuk beleid toegepast.

Er zijn landelijk afspraken gemaakt over het snel en effectief afhandelen van deze vorm van agressie en geweld. Zo neemt de politie bij ernstige vormen van agressie en geweld eerst contact op met het openbaar ministerie voordat de verdachte wordt heengezonden. Het Openbaar Ministerie stelt in dergelijke zaken in principe vervolging in.

Ook past het OM bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. In dergelijke gevallen eist de officier van justitie een verdubbeling van de strafeis tegen de verdachte.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.