Rechtbank 's-Gravenhage

Man die waxinelichthouder tegen Gouden Koers gooide langer vast

Den Haag, 24 september 2010 - De rechter-commissaris van de rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag de inbewaringstelling bevolen van de 29-jarige man die op Prinsjesdag een massief glazen waxinelichthouder van 625 gram tegen de Gouden Koets heeft gegooid. De verdachte blijft hierdoor voor de duur van 14 dagen in voorlopige hechtenis.

De rechter-commissaris acht ernstige bezwaren aanwezig dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan:

- belediging van de Koningin, prins Willem-Alexander en prinses Maxima;
- poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan mensen die in de buurt van de Gouden Koets waren;

- beschadiging van de Gouden Koets;

- bedreiging van een geheel andere persoon op een andere datum.

De rechter-commissaris heeft de inbewaringstelling bevolen voor:
- de poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan mensen in de buurt van de Gouden Koets;

- de beschadiging de Gouden Koets en

- de bedreiging.

Daarbij is van belang dat de verdachte de afgelopen jaren met justitie in aanraking is gekomen vanwege bedreiging, belaging en mishandeling. Gelet hierop en op de psychische problematiek van de verdachte moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat hij, als hij op vrije voeten zou komen, strafbare feiten zal plegen die gevaar opleveren voor personen en goederen.

De belediging van de Koningin, de kroonprins en zijn echtgenote levert naar het oordeel van de rechter-commissaris geen gewichtige reden van maatschappelijke veiligheid op die de inbewaringstelling noodzakelijk maakt.

De officier van justitie had de inbewaringstelling mede gevorderd terzake feitelijke aanranding van de Koningin, de kroonprins en zijn vrouw. De rechter-commissaris heeft echter geoordeeld dat ten aanzien van deze beschuldiging geen ernstige bezwaren bestaan omdat het gooien met deze waxinelichthouder geen reëel gevaar voor de inzittenden van de gepantserde Gouden Koets heeft opgeleverd.

Informatie

Voor informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de rechtbank 's-Gravenhage, tel. 070 381 1943


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 24 september 2010