Nieuwsbericht: De nVWA controleert op regelgeving voor bewaren van kadavers
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleert de komende
periode varkenshouders op de regels voor het bewaren van kadavers. De
nVWA let er vooral op dat varkenshouders de aanwezigheid van kadavers
op tijd melden bij destructiebedrijf Rendac en dat zij deze op de
voorgeschreven manier opslaan. Dit is belangrijk om de verspreiding van
besmettelijke dierziekten te voorkomen. Niet naleven resulteert in een
waarschuwing of een proces-verbaal.
Sinds 1 januari 2010 is de Regeling dierlijke bijproducten op een
aantal punten aangepast. Dit heeft gevolgen voor alle veehouders. Het
maximum gewicht van kleine kadavers is verlaagd naar 25 kg en de
bewaartermijn voor kleine kadavers is verruimd naar 2 weken. Kadavers
van pluimvee mogen nu maximaal 4 weken worden bewaard. Wanneer kadavers
van pluimvee en andere kleine kadavers van gemengde bedrijven samen in
een vat zitten, mogen zij maximaal 2 weken worden bewaard, onder
bepaalde voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dan dat de kadavers
gekoeld worden bewaard: biggen bij een temperatuur van maximaal 10
graden Celsius en pluimvee bij een temperatuur van maximaal 5 graden
Celsius.
Sinds begin dit jaar zijn er inspecties uitgevoerd bij
pluimveebedrijven waarbij al eerder gebleken was dat de
meldingsfrequentie laag was. Ruim 62 procent van de gecontroleerde
bedrijven voldeed nog steeds niet aan de voorwaarden. De overtreders
hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen en kunnen een
herinspectie verwachten.
Meer informatie:
- Webdossier Kadavers/verwijderen van dode dieren
Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team
persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46.
Voedsel en Waren Autoriteit