Voedsel en Waren Autoriteit


Nieuwsbericht: De nVWA controleert op regelgeving voor bewaren van kadavers

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleert de komende periode varkenshouders op de regels voor het bewaren van kadavers. De nVWA let er vooral op dat varkenshouders de aanwezigheid van kadavers op tijd melden bij destructiebedrijf Rendac en dat zij deze op de voorgeschreven manier opslaan. Dit is belangrijk om de verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen. Niet naleven resulteert in een waarschuwing of een proces-verbaal.

Sinds 1 januari 2010 is de Regeling dierlijke bijproducten op een aantal punten aangepast. Dit heeft gevolgen voor alle veehouders. Het maximum gewicht van kleine kadavers is verlaagd naar 25 kg en de bewaartermijn voor kleine kadavers is verruimd naar 2 weken. Kadavers van pluimvee mogen nu maximaal 4 weken worden bewaard. Wanneer kadavers van pluimvee en andere kleine kadavers van gemengde bedrijven samen in een vat zitten, mogen zij maximaal 2 weken worden bewaard, onder bepaalde voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dan dat de kadavers gekoeld worden bewaard: biggen bij een temperatuur van maximaal 10 graden Celsius en pluimvee bij een temperatuur van maximaal 5 graden Celsius.

Sinds begin dit jaar zijn er inspecties uitgevoerd bij pluimveebedrijven waarbij al eerder gebleken was dat de meldingsfrequentie laag was. Ruim 62 procent van de gecontroleerde bedrijven voldeed nog steeds niet aan de voorwaarden. De overtreders hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen en kunnen een herinspectie verwachten.

Meer informatie:

- Webdossier Kadavers/verwijderen van dode dieren

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46.