Belgische Federale Overheid



Juvenes translatores: een Europese vertaalwedstrijd voor jongeren

Datum: 24 september 2010

Juvenes translatores is een Europese wedstrijd georganiseerd door de vertaaldienst van de Europese Commissie voor vertalers in spe die plaatsvindt op 23 november 2010. Alle leerlingen van scholen uit de hele Europese Unie die geboren zijn in 1993 kunnen er laten zien hoe goed ze kunnen vertalen. Deze wedstrijd wordt georganiseerd om het gebruik van vreemde talen in Europa en de kunst van het vertalen te promoten.

Inschrijven voor 20 oktober 2010

Alle secundaire onderwijsinstellingen kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd vóór 20 oktober 2010. Daarna wordt geloot welke scholen mogen deelnemen, aangezien het aantal deelnemers beperkt is.

De geselecteerde scholen moeten dan vóór 15 november de namen opgeven van maximaal vijf deelnemende leerlingen (en één invaller) en de talencombinatie die zij voor de wedstrijd gekozen hebben. De leerlingen mogen vrij kiezen uit alle combinaties van de 23 officiële EU-talen.

De vertalingen worden beoordeeld door professionele vertalers van de Europese Commissie en de winnaars mogen in 2011 naar Brussel komen voor de feestelijke prijsuitreiking. Zij krijgen er ook de kans om met elkaar kennis te maken en om enkele EU-vertalers te ontmoeten.