Belgische Federale Overheid



Handiweb: een revolutie voor personen met een handicap

Datum: 24 september 2010

Voortaan kunnen personen met een handicap 24 uur op 24 de stand van zaken van hun dossier raadplegen. Als u in het bezit bent van een computer met internettoegang en een kaartlezer voor uw elektronische identiteitskaart, kunt u aan de slag met Handiweb.

In enkele muisklikken zullen personen met een handicap en/of hun bemiddelaars op Handiweb het volgende kunnen nagaan:
* welke van hun aanvragen nog onderzocht worden en hoe ver het ermee staat, of er nog een in te vullen en/of terug te sturen document of formulier ontbreekt.

* het bedrag van hun tegemoetkoming en de uitbetalingsdata.
* de graad van hun handicap erkend door de geneesheer, met het aantal punten toegekend in functie van het verlies van hun zelfredzaamheid.

* wat ze moeten doen wanneer hun situatie verandert.
* wat ze eventueel nog kunnen aanvragen, en hoe.

De Directie-generaal Personen met een handicap van de FOD Sociale Zekerheid ontwikkelde Handiweb. Het is een eenvoudige, intuïtieve en gebruiksvriendelijke webtoepassing geworden. Tijdens de ontwikkeling van de toepassing is een beroep gedaan op personen met een handicap om ze te testen.

Om Handiweb te raadplegen kunt u zich ook laten helpen door een persoon van uw keuze (een mandataris). Om uw persoonlijke gegevens te beschermen, moet u hiervoor wel een formulier (mandaat) invullen.

In de nabije toekomst (normaal gezien in de loop van 2011) zullen de gebruikers via Handiweb zelf rechtstreeks hun aanvragen kunnen indienen en beheren.

Meer informatie over Handiweb vindt u in het nieuwsbericht op de website van de Sociale Zekerheid.

Praktische informatie, handleidingen en toegang tot Handiweb vindt u ook op de website van de Sociale Zekerheid.