Rijksoverheid


Proef met 1-1-2 voor doven

Nieuwsbericht | 24-09-2010

Het Korps landelijke politiediensten start volgend jaar samen met twee bedrijven een proef met een systeem waarmee doven, slechthorenden en spraakgehandicapten ook mobiel naar het alarmnummer 1-1-2 kunnen bellen. Aan de proef zullen naar verwachting zo'n 1000 mensen mee doen. In totaal zijn er in Nederland ongeveer een half miljoen mensen doof, slechthorend of spraakgehandicapt.

Chatvenster en mobiel

De nieuwe techniek is een teksttelefoon met een automatisch chatvenster waardoor de communicatie met de centralist soepel en natuurlijk verloopt. Beller en centralist hoeven niet op elkaar te wachten. Maar nog belangrijker is dat de beller via een applicatie op een mobiele telefoon of laptop kan communiceren met de 1-1-2-centrale. Daardoor is het een mobiele aanvulling op de traditionele teksttelefoon via de vaste telefoonlijn thuis.

De proef maakt deel uit van Reach 1-1-2, een Europees project om 1-1-2 beter bereikbaar te maken voor mensen met een beperking. De Europese Commissie financiert het deels, net als de ministeries van BZK en EZ.

Afzender


* Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties