Gemeente Eindhoven

Eindhoven bezuinigt 19 miljoen in 2011

Het college van B&W heeft vandaag de programmabegroting 2011-2014 aan de raad aangeboden. Wethouder Staf Depla: "We staan voor een flinke opgave. We willen blijven investeren in de stad maar ook de crisis het hoofd bieden. Daarvoor moeten we keuzes maken, die niet makkelijk zijn maar wel noodzakelijk."

Bezuinigingen

Om haar ambities voor de stad waar te maken is het noodzakelijk om in 2011-2014 in het totaal 55 miljoen te bezuinigen. 19 miljoen euro aan bezuinigingsvoorstellen is in de begroting voor 2011 opgenomen, waarvan
8 miljoen euro uit de gemeentelijke organisatie komt. Het college maakt een einde aan het incidenteel dekken van uitgaven die ze eigenlijk structureel willen behouden. Daarnaast wordt gekeken hoe de gemeente zaken sober en doelmatiger kan doen. Maar ook anders of slimmer. Het college is genoodzaakt om scherper dan ooit te kijken of de gemeente de juiste dingen doet, en of ze die vervolgens goed doet. En of bepaalde taken wel door de gemeente uitgevoerd moeten worden of dat de verantwoordelijkheid en uitvoering van die taken bij een andere partij thuishoren.

Investeringen

De investeringen die het college voorstelt, passen bij het onderscheidend profiel van Eindhoven als toptechnologische, innovatieve en sociale stad. Dit is van belang voor de banen van onze inwoners, voor een goed vestigingsklimaat voor onze bedrijven en voor een toekomstbestendige stad. Om dit overeind te houden maakt het college geld vrij, dat in de bezuinigingen is meegenomen.

Daarnaast voorziet het college nieuwe tegenvallers op het terrein van de WMO, armoede, schulddienstverlening en de bijstandsuitkeringen. Ook hier is extra geld voor nodig. Het college wil de meest kwetsbare inwoners zo veel mogelijk ontzien en ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen.

Meerjarenplan bezuinigingen

Het college beseft dat de maatregelen die nu voorliggen, pijnlijk kunnen zijn. De keuzes om te komen tot 55 miljoen euro die Eindhoven de komende jaren moet bezuinigen, zullen nog ingrijpender zijn vanaf 2012. Voorstellen hiervoor worden in december aan de raad gepresenteerd. Het college wil bij het maken van keuzes burgers en organisaties betrekken.