Nederlandse Hartstichting


Hartstichting steekt extra geld in onderzoek

vrijdag 24 september 2010

De Hartstichting heeft bijna EUR 800.000 vrijgemaakt voor 3 extra wetenschappelijke onderzoeken naar hart- en vaatziekten. Het gaat om studies naar slagaderverkalking, hartfalen en medicijngebruik rond hartoperaties.

Het onderzoek is van belang voor vele hart- en vaatpatiënten. Alleen al aan hartfalen overlijden meer dan 6.000 mensen per jaar.

Eerder dit jaar investeerde de Hartstichting al EUR 6,7 miljoen in 27 nieuwe wetenschappelijke projecten. Met de 3 extra studies komt het totaal op EUR 7,5 miljoen .

Het extra geld is voor onderzoek naar:

* hartfalen

* suikerziekte

* slagaderverkalking

Hartfalen
Wetenschappers aan het AMC in Amsterdam gaan na of het meten van een bepaald hormoon (proBNP) zinvol is bij mensen met acuut hartfalen. Bij hartfalen pompt het hart minder krachtig. Mogelijk leidt zo'n meting tot betere behandeling, waardoor mensen minder vaak overlijden of opnieuw in het ziekenhuis belanden.

Suikerziekte
Het onderzoek aan UMC St. Radboud in Nijmegen draait om medicijnen tegen suikerziekte. Welke effecten hebben deze geneesmiddelen op het hart als je een operatie ondergaat aan de kransslagaders (de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien)? Mogelijk beschermen de medicijnen tegen schade aan het hart, zelfs bij mensen zonder suikerziekte.

Slagaderverkalking
Het 3e onderzoek gaat over slagaderverkalking. Dat is de ophoping van vet en lichaamscellen in de wand van bloedvaten. Onderzoekers aan het CARIM in Maastricht willen weten hoe een bepaalde stof (interferon 1) slagaderverkalking versnelt. Die kennis helpt om levensgevaarlijke hart- en herseninfarcten te voorkomen.