Ingezonden persbericht

VNG Magazine nr. 21/22 vrijdag 24 september 2010: Special over begroting

* Creatief besparen
Het zittende kabinet heeft voor gemeenten enkele pittige maatregelen in petto. VNG Magazine brengt een overzicht van de belangrijkste begrotingsvoornemens en verhalen over bezuinigen in de gemeentelijke praktijk.
Ø De voor gemeenten belangrijke issues.
Ø Twintig procent bezuinigen en toch meer taken uitvoeren. Een pleidooi voor creatief bezuinigen.
Ø Besparen in één oogopslag. De gemeente Brummen maakte een matrix die bezuinigingen, gevolgen en besparingen laat zien.
Ø De BegrotingsWijzer Zuidplas geeft inwoners een stem. Burgers worden actief betrokken bij het opstellen van de begroting en krijgen inzicht in de dilemma's.

* Start www.vngmagazine.nl
Bij een blad dat zich op de praktijk van het lokaal bestuur richt, hoort interactie. Een eigen website is daarbij onmisbaar. Donderdag 16 september was het zover: met een muisklik opende VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma in het huis van de VNG www.vngmagazine.nl.

* Discussies over een werkbezoek
Regelmatig werkt de VNG mee aan werkbezoeken voor buitenlandse bestuurders die kennis willen nemen van het lokaal bestuur. De meeste van die bezoeken blijven onopgemerkt voor de buitenwereld, maar het afzien van de organisatie van een bezoek van ongeveer dertig burgemeesters uit Israël was aanleiding voor een politieke rel.

* Kamer steunt bedreigde bestuurders
De Tweede Kamer vindt met minister Hirsch Ballin van Justitie en BZK dat geweld tegen burgemeesters en wethouders niet te tolereren is. Zij zoekt nog naar een weg om meer eenheid te krijgen in de maatregelen voor de verschillende geledingen in gemeenten.

* Nationale politie of grotere regio's
Volgens het zittende kabinet moet een aantal politieregio's de schaal vergroten. Vorming van een nationale politie met tien regionale eenheden, waarover wordt gesproken bij de formatie van een VVD-CDA-minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV, is een ander hoofdstuk: 'Dat is een beweging van bovenaf'.

* VNG: begroting zet gemeenten verder onder druk
Het werk van gemeenten op het gebied van vooral werk, zorg en inburgering komt onder druk te staan, zo schrijft de VNG in haar reactie op de Rijksbegroting 2011. Korting op korting komt op de gemeenten af.

* Klink ziet blijvende rol voor bestaande veiligheidsregio's
Schaalvergroting van politieregio's of zelfs de komst van een nationale politie hoeft niet te betekenen dat er veiligheidsregio's gaan verdwijnen.

* Leefbaarheid steden staat of valt met herstructurering
Voor de leefbaarheid van de steden is het van groot belang de kwaliteitsverbetering via herstructurering voort te zetten. Dat blijkt uit Balans van de Leefomgeving van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

* VNG Nieuws
Vliegende start nieuw VNG-bestuur
Het VNG-bestuur bestaat tot aan de Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) op 12 november voor een groot deel uit leden met de waarnemende status. Toch maakte de nieuwe ploeg tijdens de eerste vergadering op 16 september een vliegende start, met stellingname op een aantal belangrijke onderwerpen.
Verder o.a. in VNG Nieuws
* Bijeenkomst kleine gemeenten
* Toekomst lokaal bestuur (4)
* Participatieladder
* Flevomeeting 2010
Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.