Ingezonden persbericht

Dr. Dick van Soolingen benoemd tot bijzonder hoogleraar Translationeel Onderzoek Tuberculose

Den Haag, 24 september 2010 ­ Dr. Dick van Soolingen is benoemd tot bijzonder hoogleraar Translationeel Onderzoek Tuberculose aan het UMC St Radboud. KNCV Tuberculosefonds financiert deze bijzondere leeropdracht van Dr. Van Soolingen. KNCV Tuberculosefonds benadrukt met deze hoogleraarspost het belang dat zij hecht aan optimale en moderne tbc-diagnostiek.

Dr. Van Soolingen is hoofd van het Tuberculose Referentie Laboratorium van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. In het kader van de hoogleraarspost gaan onderzoekers van KNCV Tuberculosefonds nog intensiever samenwerken met Dr. Dick van Soolingen/UMC St Radboud. Het gaat hier in het bijzonder om onderzoek naar de ontwikkeling van microbiologische moleculaire diagnostiek. Ook worden promovendi uit ontwikkelingslanden ondersteund in hun promotieonderzoek op dit gebied.

Peter Gondrie, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: "Wij zijn zeer verheugd dat zo'n gerespecteerde wetenschapper deze hoogleraarspost namens ons bekleedt. Helaas overlijdt er elke 18 seconden nog iemand aan tuberculose. Daarom is wetenschappelijk onderzoek van groot belang voor de kwaliteitsverbetering van tbc-bestrijding".

De hoogleraarspost sluit aan op het samenwerkingsverband DTLab (Dutch TB Laboratory partnership) dat sinds oktober 2009 van kracht is. Hierin werken KNCV Tuberculosefonds, Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het RIVM samen. Doel ervan is met de partners in ontwikkelingslanden de kwaliteit en effectiviteit van tbc-laboratoriumdiensten te coördineren en te verbeteren.

KNCV Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven bijna 2 miljoen mensen. Onnodig want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Tuberculose is wereldwijd dodelijke infectieziekte nummer 2. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens.

Noot voor de redactie,