Vlaamse Overheid

Minimumlevering aardgas helpt duizenden Vlaamse gezinnen de winter door

Gezinnen die hun aardgasbudgetmeter niet meer kunnen opladen, zullen deze winter kunnen terugvallen op een minimumlevering. 'Zonder deze maatregel zouden deze winter naar schatting 14.000 gezinnen letterlijk in de kou zitten', zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche.



De Vlaamse Regering heeft vandaag, op voorstel van Freya VAN DEN BOSSCHE en Jo VANDEURZEN, beslist dat gezinnen die er niet meer in slagen om hun aardgas te betalen, vanaf deze winter kunnen terugvallen op een minimumlevering. 'Zo kunnen ze tenminste hun woning verwarmen, zich wassen en koken', zegt de minister van Energie. 'Tegelijk vermijden we dat ze nieuwe schulden opbouwen en bieden we hen een perspectief op beterschap.' Zo'n 43.000 Vlaamse gezinnen zullen tegen 2012 een budgetmeter hebben. Zeker 14.000 dreigen deze winter zonder gas te vallen. Deze maatregel moet dat voorkomen.



Gezinnen die door betalingsproblemen zijn gedropt door hun commerciële energieleverancier komen bij de distributienetbeheerder terecht, die dan als sociale leverancier optreedt. Als ze ook daar hun facturen niet meer kunnen betalen, plaatst de netbeheerder een oplaadbare budgetmeter. De budgetmeter heeft onmiskenbare voordelen: dure afsluiting en heraansluiting wordt vermeden, mensen gaan veel bewuster met hun energie en hun budget om, en slagen er zo in om geen nieuwe schulden op te bouwen. De neerwaartse spiraal wordt gestopt.



Er zijn ook buffers ingebouwd in het systeem. Is het krediet op de kaart op, dan valt de levering van gas of elektriciteit niet onmiddellijk stil. Een noodkrediet voorziet nog in 200 KWh elektriciteit en 1000 KWh gas. Als ook dat opgebruikt is, valt men zonder gas. Elektriciteit kan via een stroombegrenzer altijd in minimale hoeveelheid worden geleverd om de basisbehoeften te dekken, maar 'een beetje gas' leveren is uit veiligheidsoverwegingen onhaalbaar.



Bijkomend probleem is dat het gasverbruik sterk varieert over het jaar. De elektriciteitsbudgetmeter kan maandelijks met ongeveer eenzelfde bedrag worden opgeladen. Maar wie het niet breed heeft verzuimt in de zomermaanden ­als men geen gas nodig heeft- wel eens om de kaart voor de aardgaasbudgetmeter op te laden. Bij de eerste winterprik moet men dan plots extra veel betalen om de woning voldoende te verwarmen.



Naar schatting zouden minstens 14.000 gezinnen deze winter letterlijk in de kou komen te zitten, omdat ze hun budgetmeter niet meer kunnen opladen. 'Het is onaanvaardbaar dat we die gezinnen een hele winter zonder verwarming of warm water zetten', vindt Van den Bossche. 'Het gaat hier niet om overbodige luxe, maar om basisbehoeften. Wie zich niet kan wassen of verwarmen dreigt zich nog verder te isoleren.'



Daarom werd een alternatief voorstel voor een minimumlevering uitgewerkt. Dat komt er concreet op neer dat OCMW's automatisch worden verwittigd als gezinnen zonder gas dreigen te vallen. Als na een sociaal onderzoek bij de mensen in kwestie dan blijkt dat er een reële problematiek van energiearmoede is, kan het OCMW afhankelijk van het type woning en de samenstelling van het gezin een minimumhoeveelheid aardgas ter beschikking stellen via de budgetmeterkaart.



Een deel van de kost van de minimumlevering zullen ze achteraf, in overleg met het OCMW, zelf moeten terugbetalen. Daarnaast kunnen de OCMW's tot maximaal zeventig procent van de kostprijs via de tarieven recupereren bij de distributienetbeheerders. Voor de klant kan het OCMW dan een afbetalingsplan opstellen, ook voor historische schulden, en er tegelijk over waken dat de aardgasbudgetmeter ook tijdens de zomermaanden regelmatig wordt opgeladen. De aardgasbudgetmeter zorgt er dus voor dat energiearmoede actief wordt opgespoord, dat mensen geen nieuwe, voor het OCMW verborgen schulden opbouwen én dat ze een nieuw perspectief op reële vooruitgang krijgen. 'Mensen met betalingsproblemen komen op die manier niet langer in een negatieve spiraal terecht', besluit de minister.



Minister voor Armoedebestrijding Ingrid Lieten reageert tevreden: 'Met deze beslissing is één van de belangrijkste punten uit het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding verwezenlijkt.'




Vlaamse Overheid