Opening expositie KunstKapel Zuidas Amsterdam

23/09/2010 09:00

Bureau A tot Z

PERSBERICHT

VIRTUEEL MUSEUM ZUIDAS - KUNSTKAPEL

22 september 2010

BUILDING IMAGES.

Humor, verbazing en onrust in de foto's van Isabelle Wenzel

Aanstaande vrijdag opent Colette Olof, curator van het Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM) de expositie 'Building Images' in de KunstKapel Zuidas. Speciaal voor deze expositie maakte kunstenares Isabelle Wenzel nieuwe foto's en installaties aan de Zuidas. Haar absurdistische foto's van dames in mantelpakjes in kantooromgevingen houden het midden tussen humor, verbazing en onrust. De modellen - Wenzel werkt voornamelijk met acrobates - lijken zowel slachtoffer als clown. De foto's die zij ten kantore van AKZO Nobel maakte zullen worden overgedragen aan de collectie van FOAM, dat optreedt als partner van het Virtueel Museum Zuidas.

Isabelle Wenzel (Wuppertal, 1982) is een talentvolle en veelbelovende jonge kunstenaar die dit jaar afstudeerde aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam. Door het Virtueel Museum Zuidas werd zij uitgenodigd deel te nemen aan het project 'Virtuele Zoom', waarbinnen de ontwikkelingen aan de Zuidas worden vastgelegd. Daardoor worden ook haar foto's, net als die van voorgangers als Risk Hazekamp, Katja Mater en Gabor Osz, overgedragen aan FOAM. Haar werk werd zo verrassend bevonden, dat de curator van de KunstKapel Zuidas, Harry J. Kraaij, besloot een solo-expositie aan Wenzel te wijden.

Voor de Zuidas maakte Wenzel een serie kantoorfoto's, waarin de normale ordening ver is te zoeken. Papierstapels vliegen in het rond of balanceren op hoofden en billen. Vrouwenbenen liggen achteloos onder een bureau of bungelen levenloos over een stoel. Hoofden zijn onzichtbaar.

Met haar filmische taferelen vult Wenzel het kantoor met spanning en fantasie. Isabelle Wenzel is gefascineerd door de machtsverhouding tussen de fotograaf, haar model en het publiek. Zelf opgeleid tot acrobate, uit zich dat in een serie wrang-komische, acrobatische poses, waarin het model verandert in een object van lust en frustratie.

Naast de geposeerde en geregisseerde fotografie, bouwt Wenzel ook installaties, die zij vervolgens verwerkt in haar 'shootings'. Onder de lichtkoepel van de KunstKapel bouwde zij, centraal in de ruimte, haar persoonlijke Metropolis: een Zuidas van tape en zwerfkarton, een melancholische, imperfecte stad als contramal van een naar perfectie strevende nieuwbouwwijk. Ook liet zij zich inspireren door de ruimte zelf: achterin de KunstKapel vulde zij een wand met talloze foto's en objecten die haar intrigeren. Het totaal geeft het beeld van een enorme verzameling relieken.

Zie voor een gefilmde impressie van Wenzels fotografie: http://www.youtube.com/watch?v=QAKvvEdJJ18

Onlangs werd Isabelle Wenzel geselecteerd voor het Internationaal Fotografiefestival te Leipzig waar vooral haar naaktfotografie te zien is van 23 september t/m 3 oktober 2010 (zie: http://www.f-stop-leipzig.de/index.php?id=20).

De expositie 'Building Images' in de KunstKapel is te zien van 15 september t/m 7 november 2010 aan de Prinses Irenestraat 19 (Beatrixpark / Beethovenstraat) te Amsterdam. Openingstijden van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.virtueel-museum.nl