Raad van State


vrijdag 24 september 2010
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede heeft opgelegd aan Triomf Tours B.V. omdat het bedrijf een terrein aan de Graaf van Lynden van Sandenburgweg als stallings- en parkeerplaats gebruikt voor zijn touringcars. Volgens het gemeentebestuur is dit gebruik in strijd met het bestemmingsplan. Het touringcarbedrijf is het hier niet mee eens, omdat het bestemmingsplan geen bepaling bevat die verbiedt dat op het terrein mag worden geparkeerd. De rechtbank in Utrecht heeft in januari 2010 een eerder beroep van het bedrijf voor een deel gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur niet voldoende duidelijk gemaakt of de dwangsom alleen betrekking heeft op het parkeren van de touringcars op het terrein of ook op het op- en afrijden van de touringcars. Het bedrijf heeft tegen dit laatste groot bezwaar omdat dit de goede bedrijfsvoering naar eigen zeggen zou belemmeren. De rechtbank heeft het gemeentebestuur opgedragen hier een nieuw besluit over te nemen. Het touringcarbedrijf vindt de uitspraak van de rechtbank niet verstrekkend genoeg en is hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002081/1)
10.45 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort heeft verleend voor een viaduct in de ontsluitingsweg Vathorst A-28 over de Domstraat in de gemeente. Het viaduct ligt aan de westzijde van de A28. Een echtpaar dat aan de oostzijde van de A28 woont, heeft bezwaar gemaakt bij het gemeentebestuur tegen de bouwvergunning. Het gemeentebestuur heeft de bezwaren van het echtpaar niet-ontvankelijk verklaard en dus niet inhoudelijk behandeld, omdat zij vanuit de woning geen zicht zouden hebben op het viaduct. Het gemeentebestuur is van mening dat het echtpaar geen belanghebbende is in deze procedure. De rechtbank in Utrecht heeft in februari 2010 geoordeeld dat het echtpaar wel belanghebbende is en dat het gemeentebestuur wel inhoudelijk op de bezwaren in had moeten gaan. Het gemeentebestuur is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002693/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hoorn van het bestemmingsplan `De Blauwe Berg'. Het gebied De Blauwe Berg ligt aan de westzijde van Hoorn en oostelijk van de rijksweg A7. De Blauwe Berg is een multifunctioneel recreatiegebied waar onder meer verschillende sportverenigingen, kantoren en een school zijn gehuisvest. Voor De Blauwe Berg is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld om het gebied de komende jaren te ontwikkelen tot openbaar vrijetijdspark. Behalve een al bestaande kunstijsbaan gaat het vrijetijdspark ruimte bieden aan een hotel met een bioscoop, een dans- en partycentrum, een park, parkeerruimte en woningen. Atletiekvereniging Hollandia is het niet eens met het bestemmingsplan en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest dat de woningbouw die op minder dan 50 meter ten noorden van de atletiekbaan komt, het bestaande gebruik van de atletiekbaan zal beperken. Volgens de atletiekvereniging kan vanwege geluid- en lichthinder van de atletiekbaan geen goed woon- en leefklimaat in de buurt worden gegarandeerd. (zaaknummer 200909641/1)
Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Cuijk van het verzoek van een inwoner van Katwijk om maatregelen te nemen tegen het gebruik van het industrieterrein `Haven Cuijk'. De man woont op ongeveer 300 meter afstand van het industrieterrein en is van mening dat een aantal bedrijven op het terrein daar in strijd met het bestemmingsplan zijn gevestigd. Hij ondervindt naar eigen zeggen geur- en geluidsoverlast van de bedrijven. Het gaat om Aviko, een bedrijf dat aardappels verwerkt, om Teeuwissen Coldstore dat vleesproducten opslaat en verwerkt en om een recyclebedrijf dat asbest verwerkt, sloopwerkzaamheden uitvoert en sloopafval opslaat. Het gemeentebestuur is van mening dat de man te ver van het industrieterrein woont om last te hebben van de bedrijven. Het gemeentebestuur is dan ook van mening dat de man geen belanghebbende is bij deze procedure en dat het niet inhoudelijk hoeft in te gaan op zijn bezwaren. De rechtbank in Den Bosch heeft in februari 2010 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard en het gemeentebestuur in het gelijk gesteld. De man laat het er niet bij zitten en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002551/1)