Politie Haaglanden

Extra persberiocht 23 september

Haaglanden, 24-09-2010

Politie houdt vier verdachten voor straatroof aan Den Haag In de omgeving van de Steijnlaan hielden agenten woensdagmiddag 22 september vier jongens aan (in de leeftijd van 14 tot 20 jaar uit Den Haag) die verdacht worden van een straatroof op 20 september.

Het 18-jarige slachtoffer was maandag 20 september te voet op weg naar huis. In de Brandstraat werd hij rond 18.00 uur vlakbij zijn woning aangesproken door een groep van ongeveer negen jongeren. Ze vroegen hem of hij geld op zak had. Toen hij hierop ontkennend antwoordde, werd hij door een aantal van de jongeren tegen een muur geduwd en vastgehouden, waarna anderen zijn portemonee en paspoort uit zijn zakken haalden. Vervolgens dwongen de jongens hem om zijn huisdeur open te maken, en gingen met hem mee naar binnen. Binnen lukte het slachtoffer echter om de alarm te slaan, waarna de jongens er rennend in de richting van het Paul Krugerplein vandoor gingen.

Toen het slachtoffer dinsdag 22 september rond 12.00 uur vier van zijn belagers herkende bij een supermarkt aanhet Paul Krugerplein, belde hij direct 112. Hierop omsingelden agenten van Bureau De Heemstraat de locatie. Op het moment dat een aantal agenten vervolgens de Beijersstraat inliep, kwamen drie verdachten hen tegemoet. Bij het zien van de agenten, maakten zij echter direct rechtsomkeert. Na een achtervolging waarbij de agenten zich opsplitsten en ieder achter een verdachte aangingen werden de drie jongens alsnog aangehouden.

Tijdens de aanhoudingen ontstond een grote oploop op straat. Toen de agenten de drie verdachten wilden afvoeren, zagen zij in het publiek de vierde verdachte staan. Ook hij werd na een achtervolging aangehouden. Toen menigte zich met de aanhoudingen ging bemoeien, zagen de agenten zich genoodzaakt extra polititiemensen op te roepen. Zij hielden twee omstanders aan. Nadat zij samen met de andere verdachten waren afgevoerd, keerde de rust op straat terug. De twee mannen die zich met de aanhouding bemoeiden en werden aangehouden (29 en 50 jaar uit Den Haag), zijn na verhoor heengezonden.

De recherche van Bureau De Heemstraat onderzoekt of de jongeren betrokken zijn bij nog meer berovingen in de wijk. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.