Gemeente Brummen


B&W presenteren collegeprogramma en conceptbegroting

(Oorspronkelijke publicatie datum: 23-09-2010)

Dit college heeft een groot vertrouwen in de lokale samenleving. Vanuit dat vertrouwen presenteerde het Brummense college donderdagavond 23 september twee belangrijke documenten: het collegeakkoord en de concept-programmabegroting 2011. Wethouder Financiën Bart Elbers overhandigde de leden van de Brummense gemeenteraad de beide documenten, die volgens hem een nieuwe fase markeren. Enerzijds omdat er een nieuw bestuur is aangetreden na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Anderzijds omdat ook de gemeente Brummen wordt geconfronteerd met een flinke bezuinigingsopgave.

Hieronder vindt u meer informatie over:

- collegeprogramma 2010-2014

- concept programmabegroting 2011

Het collegeprogramma
De visie van het nieuw IPV-VVD-college is op hoofdlijnen beschreven in het bestuursakkoord. Dit akkoord is de afgelopen maanden door het college uitgewerkt in een concreet uitvoeringsplan voor de komende vier jaar: het collegeprogramma. Omdat de gevolgen van de financiële crisis ook in onze gemeente merkbaar worden is een flinke bezuinigingsopgave voor de komende jaren onontkoombaar. Het college constateert daarnaast een ken-tering in de demografische ontwikkeling, een toename van de vergrijzing en een plaatselijke bevolkingskrimp. Tot slot vraagt ook de toenemende schaarste van goedkope energie en grondstoffen om nieuw beleid. Al deze ontwikkelingen dwingen het gemeentebestuur tot een koerswijziging. Het collegeprogramma biedt een plan van aanpak op weg naar een toekomstbestendige lokale samenleving.

Belangrijk onderdeel van deze koerswijziging is duurzaamheid. Het college gaat voor de weg van duurzame ontwikkeling. Een ander belangrijke pijler van de koerswijziging is het verbreden van burgerparticipatie naar het delen van meer verantwoordelijkheid. De gemeente richt zich, naast de traditionele kerntaken, vooral op het scheppen van voorwaarden, het betrekken van burgers, het verbinden van partijen en het regisseren van complexe processen. Het collegeprogramma gaat uit van de kracht van de samenleving in Brummen. Deze is tot veel in staat, zoals blijkt uit het actieve verenigingsleven en de grote vrijwilligersinzet.

Verantwoordelijkheidsladder
Het gemeentebestuur richt zich op de gemeentelijke kerntaken. Daarnaast is een programma van taken gese-lecteerd op basis van een verantwoordelijkheidsladder. In essentie komt deze er op neer dat er geen rol is weg-gelegd voor de gemeente als een individu, een bestaand georganiseerd verband of een nog op te richten ver-band een taak in principe kan uitvoeren. De noodzaak om te bezuinigen vraagt namelijk om het maken van daadwerkelijke keuzen. Hierbij is geprobeerd om last en leed zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Solidariteit en veerkracht zijn twee principes die wij bij de soms zeer moeilijke afwegingsmomenten hebben gebruikt.

De programmabegroting
De visie zoals die is beschreven in het collegeakkoord is door het college verder uitgewerkt in de programma-begroting voor het komend jaar. Hierin staat voor 2011, maar ook indicatief voor de drie daarop volgende jaren, beschreven welke financiële middelen aan welke concrete taken en doelen worden besteed. Het college spant zich - ondanks het ongunstige financiële weer - in om de gemeentebegroting meerjarig sluitend te krijgen. Niet alleen voor het komend jaar, maar ook de jaren daarop. Naast de noodzakelijke versobering is er ook ruimte voor nieuw beleid. In de ongunstige financiële situatie zien B&W de uitdaging om zaken in een nieuw perspec-tief te zien en zicht te bezinnen op de rol van de gemeente in onze samenleving.

Versobering en fasering
De programmabegroting bevat een groot aantal voorstellen om te bezuinigen. Zo wil het college per 1 januari 2011 een loonsomstop instellen, hetgeen betekent dat de totale uitgaven voor gemeentelijk personeel (vast personeel en externe inhuur) op een gelijk niveau blijven. De vijf procent korting die het rijk bij de gemeente in rekening brengt, wordt doorberekend naar de gesubsidieerde instellingen. Vanaf 2012 krijgen bijvoorbeeld de bibliotheek, zwembad/sportzaal Rhienderoord en (vanaf 2013) Stichting Welzijn Brummen vijf procent minder subsidie. Hoewel de waardering van het gemeentebestuur voor het verenigingsleven groot is, wordt de waarderingssubsidie ter hoogte van 350 euro geheel afgeschaft. Ook bij grotere ruimtelijke projecten en het onderhoud van de openbare ruimte ziet het college kans om budgetten te verlagen.

Hoe gaat het verder?
Het collegeakkoord is een document van de twee partijen in het college. Het is de verwachting dat over dit ak-koord in het raadsforum van donderdagavond 7 oktober wordt gesproken. De programmabegroting is een document dat door het college is voorbereid, maar dat uiteindelijk zal worden vastgesteld door de gemeenteraad. Deze vaststelling is voorzien op donderdag 4 november 2010. Tot die tijd is er nog gelegenheid voor de ge-meenteraad om de voorstellen te bestuderen, reacties vanuit de samenleving te verzamelen en vragen te stel-len. Op donderdagavond 14 oktober 2010 vindt een speciaal forum over de programmabegroting plaats. Voor de raadsvergadering van 4 november, wanneer de raad de begroting definitief vaststelt, geldt géén spreekrecht. Daarom is het van belang dat burgers en organisaties in het voortraject gebruik maken van de mogelijkheden om hun visie en standpunten kenbaar te maken.