Gemeente Valkenswaard

plan Dommelkwartier

Voortgang plan Dommelkwartier

In de ontwikkeling van plan Dommelkwartier is een nieuwe stap gezet. Vorig jaar stelde het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard de gebiedsvisie vast. Het college gaat nu afspraken maken met de ontwikkelaars van het plan, Latoures Vastgoed II BV en Lagis Bouw BV, over de voorbereidingen die moeten worden getroffen om te komen tot een integraal afgewogen bestemmingsplan.

Dommelkwartier is een 50 hectaren groot gebied dat zich bevindt tussen de Tienendreef in het zuiden, de Nieuwe Waalreseweg in het oosten en het Dommeldal, inclusief de Dommel, in het westen. In het midden daarvan ligt nu de wijk 't Gegraaf. De geplande bebouwing in het gebied is opgesplitst in twee delen: Hoppenbrouwers aan de zuidkant en een gebied ten noorden van De Weegbree.

Natuurmonumenten, Rabobank en Woningcorporatie Woningbelang staan achter de uitgangspunten van plan Dommelkwartier. In zijn vergadering van 7 september 2010 heeft het college van Valkenswaard zich ook positief uitgesproken over deze uitgangspunten. Het gaat om de volgende punten:

Natuur
Één van de belangrijkste ecologische dragers van Valkenswaard wordt gevormd door het beekdal van de Dommel. Al jarenlang wordt door diverse gebiedspartijen gewerkt aan de versterking van de Dommel als ecologische verbinding. Met name ten zuiden van Valkenswaard en Dommelen heeft dit tot spraakmakende resultaten geleid. Daar waar de Dommel wordt ingeklemd tussen Valkenswaard en Dommelen is een ecologische versterking moeilijk te realiseren. Met het plan Lage Heide wordt een belangrijke aanzet gegeven om de zogenoemde `flessenhals' te verruimen. Plan Dommelkwartier is het volgende plan op basis waarvan een belangrijke bouwsteen kan worden geleverd aan het versterken van de ecologische functie van de Dommel. Niet alleen Valkenswaard, maar ook de gebieden waar de Dommel doorheen stroomt nadat deze Valkenswaard aan de noordkant heeft verlaten, profiteren van de positieve ontwikkelingen binnen onze gemeente.

Van de in totaal 50 hectaren plangebied, wil de ontwikkelaar circa 40 hectaren aan natuur- en landschapsontwikkeling realiseren. Deze `groene' ontwikkeling wordt in nauwe samenwerking met Vereniging Natuurmonumenten opgepakt. Natuurmonumenten is de terreinbeherende instantie voor grote delen van de Dommel voor zover dit al als natuurgebied is ingericht. Op aanwijzingen van Natuurmonumenten komt het unieke stroomgebied van de Dommel terug in oorspronkelijke staat. Dat zal bijdragen aan de verscheidenheid aan planten en dieren in het gebied.

Normaliter beheert Natuurmonumenten alleen gebieden die binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) zijn gelegen. Het overgrote deel van de gronden binnen Dommelkwartier kennen deze EHS-status niet, waardoor een budget voor aankoop, inrichting en beheer van deze gebieden ontbreekt. Dit zal daarom op een andere manier moeten worden gefinancierd.

Woningen
Door binnen Dommelkwartier ook ruimte te bieden voor een 'rode' component (in de vorm van woningen en kantoor), komt het budget beschikbaar om de groene opgave binnen het plan te bekostigen. Het project Dommelkwartier geeft daarom de unieke, zo niet de enige, kans om circa 40 hectaren nieuwe natuur op een goede en duurzame wijze tot ontwikkeling te brengen. De verhouding rood en groen (woningen en natuur) in het plan is 1 op 4. Voor elke hectare bebouwing komen vier hectaren echte natuur terug.

De locaties voor de woningbouw zijn zorgvuldig gekozen. Uiteraard wordt het beekdal van de Dommel daarbij geheel ontzien. Voor de woningbouw zijn locaties direct grenzend aan het de wijk 't Gegraaf beoogd, te weten locatie Weegbree en locatie Hoppenbrouwers. In totaal komen er ongeveer 180 woningen (laagbouw) in diverse prijscategorieën. De Weegbree biedt vooralsnog ruimte aan 42 starterswoningen, met een maximale prijs van EUR 194.000,-. De vraag naar deze woningen is zeer groot, met name bij jongeren. Daarnaast wordt bij voorkeur ook ruimte geboden voor een aantal vrij te bebouwen kavels en de mogelijkheid tot het realiseren van een zorgcentrum of zorgwoningen.

Binnen het plan wordt getracht nauwe samenwerking te zoeken met Woningcorporatie Woningbelang.

Economische impuls
Rabobank Valkenswaard/Waalre wil zich in het deelgebied Hoppenbrouwers vestigen met een adviescentrum. Het bankfiliaal aan de Markt in Valkenswaard blijft daarnaast gewoon bestaan. Het adviescentrum moet de centrale vestiging voor alle regiogerichte diensten van de bank gaan vormen en zal naar verwachting aan bijna honderd mensen werkgelegenheid gaan bieden.

Nieuw bestemmingsplan
Om plan Dommelkwartier uit te kunnen voeren, dient een nieuw bestemmingsplan te worden opgesteld. Voordat een dergelijk plan in procedure gebracht kan worden, moeten nodige voorbereidingen plaatsvinden. Belangrijk daarbij is het maken van afspraken tussen de ontwikkelaar en de gemeente Valkenswaard over rollen en verantwoordelijkheden, maar ook over de financiële uitgangspunten. Daarnaast zal uitvoerig aandacht worden besteed aan een communicatieplan zodat alle partijen op een zorgvuldige wijze wordt geïnformeerd over de inhoud en de voortgang van plan Dommelkwartier. In het kader van de te doorlopen bestemmingsplanprocedure zullen alle belanghebbenden voldoende ruimte krijgen om hun bevindingen over plan Dommelkwartier bij de gemeente kenbaar te maken. Deze inspraakmomenten worden op de gebruikelijke wijze te zijner tijd gepubliceerd (o.a. via de gemeentepagina in de Kempener Koerier en de website).

Vragen
Met vragen over plan Dommelkwartier kunnen mensen zich richten tot de heer M. van Gessel van het team Ruimtelijke Ontwikkeling en Economie. De heer Van Gessel is bereikbaar via telefoonnummer 040-2083659. Hij is aanwezig op maandag en donderdag. Hij is ook bereikbaar per mail via mag@valkenswaard.nl.