Ingezonden persbericht



---



Persbericht, 24 september 2010

Nieuwe fusiegolf zorginstellingen op komst

AMSTERDAM - Toenemende kwaliteitseisen, krapte op de arbeidsmarkt en druk vanuit patiënten en verzekeraars dwingen zorginstellingen tot een kleine fusiegolf. Dat staat in het oktobernummer van Zorgvisie dat vandaag verschijnt.

Uit onderzoek van het magazine naar aanleiding van de top-100, het jaarlijkse overzicht van de grootste zorginstellingen, blijkt dat veel zorginstellingen proberen samen te werken. Schaalvergroting biedt nog steeds voordelen bij het innemen van een positie tegenover leveranciers en zorgverzekeraars en bij het versterken van de rol van aantrekkelijke werkgever. De top-100 is samengesteld door PricewaterhouseCoopers (PwC).

Voorbeelden van nieuwe zorgondernemingen zijn Zorggroep Leveste Middenveld en Careyn Zuwe Aveant. De Zorggroep is op 1 januari van dit jaar ontstaan uit een combinatie van het Scheper Ziekenhuis, Leveste care, Ziekenhuis Bethesda en Zorgpalet. Het is de grootste werkgever van de provincie Drenthe. Careyn Zuwe Aveant is op 1 juli van dit jaar ontstaan en is actief op het gebied van thuiszorg en ouderenzorg in Utrecht en Zuid-Holland.

Fusietrajecten duren lang. Zorginstellingen nemen de tijd om elkaar beter te leren kennen. Ze kiezen eerder voor een geleidelijk samengaan van besturen dan voor een snelle en complete juridische integratie. Of ze gaan voor een losser samenwerkingsverband, zoals Santeon dat in maart is gepresenteerd. In Santeon werken zes topklinische ziekenhuizen samen. Zij willen als collectief optreden richting verzekeraars en patiëntenverenigingen.


---