Ingenieurs verzekerd van stabiele loopbaan

24/09/2010 09:36

OP DE BEECK & PARTNERS

Ingenieurs veranderen gemiddeld om de 3 jaar van functie. Na 20 jaar ervaring heeft een ingenieur gemiddeld 3 werkgevers op zijn CV staan. Dit blijkt uit een grootschalige enquête van ie-net, het samenwerkingsverband van alle ingenieurs in Vlaanderen.

Om de 2,5 jaar een nieuwe functie, liefst bij zelfde werkgever

De eerste job van een jonge ingenieur duurt gemiddeld 24 maanden. Tijdens zijn verdere carrière verandert hij gemiddeld om de 30 maanden van functie. Dit gaat niet steeds gepaard met een nieuwe werkgever. CV's van oudere ingenieurs, d.i. minimum 10 jaar ervaring, geven immers aan dat ze gemiddeld 2 keer veranderd zijn van werkgever.

70% van de ondervraagde ingenieurs wenst de komende 10 jaar bij dezelfde werkgever te blijven; 1 op 4 zelfs in dezelfde functie.

"Bijzonder positief is dat 60% van de ingenieurs wil doorgroeien naar een hoger functie-niveau." zegt Hans Romaen, woordvoerder van ie-net. "Dit bevestigt dat ingenieurs ambitieus zijn, graag een actieve rol vervullen in het bedrijfsproces en voortdurend op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Bovendien zijn ze trouw aan hun huidige werkgever want 45% wil doorgroeien zonder van werkgever te veranderen. 15% van de ondervraagden verkiest een hogere functie bij een andere werkgever."

80% kent nooit periode van werkloosheid

In de loopbaanenquête werd eveneens gepeild naar periodes van werkloosheid waarin men effectief werkzoekend was. 80% van de respondenten geeft aan ononderbroken aan de slag te zijn tijdens zijn/haar carrière. Slechts 2 op 10 van de oudste ingenieurs (meer dan 20 jaar ervaring) heeft een periode van werkloosheid gekend. De duur van deze periode ligt gemiddeld op 12 weken (bio- en burgerlijk ingenieurs) en 10 weken voor industrieel ingenieurs.

7 op 10 tevreden met loonpakket

72% van de ingenieurs geeft aan tevreden tot zeer tevreden te zijn met zijn/haar loonpakket. Een burgerlijk ingenieur verdient gemiddeld 4.350 euro bruto/maand, een bio-ingenieur 3.650 euro bruto/maand en een industrieel ingenieur 4.000 euro bruto/maand. "Vanzelfsprekend oefenen diverse factoren een belangrijke invloed uit op de hoogte van het salaris. Zo is niet zozeer het diploma bepalend, maar eerder de sector en de functie waarin men beland. Bio-ingenieurs komen bijvoorbeeld eerder terecht in sectoren waar de lonen niet zo hoog liggen, zoals de voeding-, milieu- en onderzoeksector. Burgerlijk en industrieel ingenieurs vinden we dan weer meer terug in bv. de petrochemie of metaalnijverheid. Sectoren die erom bekend staan, gemiddeld hogere salarissen te betalen." verklaart Hans Romaen.

Pensioenplan & hospitalisatieverzekering in Top 3

9 op 10 van de ondervraagde ingenieurs zet een pensioenplan en hospitalisatieverzekering op de eerste en tweede plaats van de gewenste bijkomende voordelen. Dit strookt ook met wat werkgevers effectief toekennen: 85% van de burgerlijk- & bio-ingenieurs hebben deze voordelen in hun loonpakket zitten. Bij industrieel ingenieurs ligt dit iets lager en kan 80% hiervan genieten.

"Op de derde plaats van het verlanglijstje staan een bedrijfswagen en tankkaart." gaat Hans Romaen verder. "De enquête geeft echter aan dat slechts gemiddeld 6 op 10 ingenieurs dit ook effectief krijgt. Deze voordelen evolueren mee met de carrière van de ingenieur: bij aanvang van de loopbaan heeft slechts 1/3 een bedrijfswagen, maar na 10 jaar ervaring rijdt 75% van de ingenieurs met een bedrijfswagen."

OVER DE ENQUETE

De "Loopbaanenquête" is een enquête gevoerd door ie-net, het samenwerkingsverband tussen KVIV en VIK. Ze werd gevoerd in juni 2010 bij 2.866 Vlaamse ingenieurs: 1061 bio- of burgerlijk ingenieurs en 1.805 industrieel ingenieurs. Ze zijn allemaal voltijds aan de slag met een bediendecontract voor bepaalde of onbepaalde duur.

OVER "ie-net"

ie-net is een samenwerkingsverband van alle ingenieurs in Vlaanderen én van iedereen met een passie voor techniek, technologie en wetenschap. Het initiatief van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIV) en de Vlaamse IngenieursKamer (VIK) plaatst technologie, techniek en wetenschap op het voorplan. www.ie-net.be

Perscontact

Op de Beeck & Partners - Thérèse van Bellinghen

0475/47.82.33 therese@opdebeeck-partners.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel