Universiteit van Tilburg

Persbericht 24 september 2011

Onder embargo tot vrijdag 24 september 16.00 uur

Beleg verstandig, kijk verder dan de prestatierangorde

Hoe moet je kiezen als belegger? Kies je voor een actief of passief beheerd fonds? En is het verstandig om te kiezen voor fondsen die historisch gezien het beste presteren, volgens de prestatierangorde? Beleggers zouden ook op andere kenmerken van beleggingsfondsen moeten letten, zoals duurzaamheid, grootte en beheerskosten. Dat betoogt hoogleraar financiering Jenke ter Horst in zijn oratie op vrijdag 24 september aan de Universiteit van Tilburg.

Beleggers laten zich sterk leiden door rendementsprestaties in het verleden. De best presterende fondsen blijken aanzienlijk meer nieuw vermogen binnen te krijgen dan minder presterende fondsen. Toch blijken beleggingsfondsen met de hoogste instroom van nieuw vermogen niet beter te presteren in de toekomst. Dit duidt erop dat een prestatierangorde wel beslissingsondersteunende waarde heeft, maar niet direct financiële waarde. Ter Horst doet onderzoek naar gedrag van beleggers en vond onder andere dat beleggers in duurzame beleggingsfondsen minder gevoelig zijn voor historische rendementen dan beleggers in traditionele fondsen. Ze laten zich leiden door andere motieven dan alleen winst, zoals ethische en sociale.

Slim beleggen
Wil je slim beleggen, dan doe je er ook verstandig aan aandacht te schenken aan andere indicatoren, stelt Ter Horst in zijn inaugurele rede, namelijk:


- de omvang van het beheerd vermogen.

- de beheerskosten die fondsen in rekening brengen (deze kunnen een negatief effect hebben op het voor risico gecorrigeerde rendement)
- de familieomvang (hoe meer fondsen aangeboden worden, hoe beter)

Bij maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen is het daarnaast verstandig om te letten op:


- of het selectiebeleid gebaseerd is op onderzoek dat binnen de eigen instelling heeft plaatsgevonden
- of het fonds een activistische strategie volgt bij aandeelhoudersvergaderingen

Publiek actief betrokken
Ter Horst zal het publiek actief betrekken bij zijn inaugurele rede via stemkastjes: "Hiermee laat ik zien wat we ook binnen de faculteit meer gaan doen: de studenten laten participeren in het onderwijs. In de nabije toekomst willen we onderzoek nadrukkelijker verweven in ons onderwijs", stelt hij.

Prof. dr. Jenke R. ter Horst (1967) studeerde econometrie aan de Universiteit van Groningen en promoveerde aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift Longitudinal analysis of mutual fund performance (1998). Na zijn promotie was hij als universitair docent en universitair hoofddocent werkzaam aan de UvT bij het departement Financiering van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Financieel econoom Jenke ter Horst werd 1 januari 2009 benoemd tot hoogleraar Portfolio management. Hij verricht onderzoek op het gebied van hedgefondsen en duurzaam beleggen. Ter Horst is tevens vice-decaan Onderwijs van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.