Ingezonden persbericht



- persbericht -

Enige toneelstuk Voskuil in september in het theater

Mensenkinderen: Een kenschets van een tijd en een milieu

Op 24 september 2010 gaat in De Toneelschuur in Haarlem Mensenkinderen, het enige toneelstuk van schrijver J.J. Voskuil, in première. Mensenkinderen werd geschreven in de jaren tachtig en recentelijk postuum gepubliceerd in het literair tijdschrift Tirade. Met acteurs Els Ingeborg Smits, Kees Hulst, Marjan Mudder en Herman Bolten wordt het nu voor het eerst gespeeld. Regie is van Mette Bouhuijs, decor en licht van Reinier Tweebeeke.

Het toneelstuk Mensenkinderen is een tragikomedie. Een dag en een nacht uit het leven van een Amsterdams intellectueel echtpaar. Het getuigt van het grote talent van Voskuil, vooral bekend van de succesvolle zevendelige romancyclus Het Bureau, dat hij de enige keer dat hij voor het toneel schreef een buitengewoon gaaf, vitaal, geestig en wrang stuk afleverde. Het is Voskuil pur sang, een buitengewoon geestige kenschets van een tijd en een milieu. Maar ook zonder diens werk te kennen is het een geestig en schrijnend toneelstuk.

Mensenkinderen speelt zich ontegenzeggelijk af in de jaren zeventig en gaat over de voortdurende strijd binnen een huwelijk waarin maatschappelijke argumenten, principes en meningen worden ingezet om elkaar te bevechten. Als in het tweede bedrijf een bevriend echtpaar op bezoek komt, is de spanning om te snijden. In Mensenkinderen mag gelachen worden, maar ook de triestheid die in het bestaan van de personages is geslopen, wordt gevoeld: echtelijke wrijvingen zijn van alle tijden.

J.J. Voskuil Mensenkinderen

· 24 september 2010 - Toneelschuur, Haarlem: première
· september - december 2010: tournee
www.mensenkinderentheater.nl