Stichting FOM
1 september 2010

Europees toponderzoek FOM-Nikhef en Rijnhuizen in bioscoop Pathé Rotterdam

Vrijdag 24 september 2010: Europese Nacht van de Onderzoeker

De deeltjesversneller in Genève, kernfusie als mogelijke oplossing voor het energieprobleem, sterren kijken met 's werelds grootste radiotelescopen en interventies in het hart met biologisch afbreekbare stents. Dit zijn de onderwerpen van het evenement 'Being a European Scientist Today' (BEST) die tijdens de Europese Nacht van de Onderzoeker worden gepresenteerd. Het evenement wordt op vrijdag 24 september door het Erasmus Universitair Medisch Centrum (Erasmus MC) georganiseerd in bioscoop Pathé Schouwburgplein in Rotterdam. BEST brengt Europees toponderzoek naar het centrum van Rotterdam. Het event legt live verbindingen met toponderzoeksinstituten in Europa. Nederlandse experts van onder meer het FOM-instituut voor subatomaire fysica Nikhef en het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen geven toelichting tijdens het programma.
vergroten Foto 1. Europese Nacht van de Onderzoeker Europese Nacht van de Onderzoeker, vrijdag 24 september 2010, Rotterdam.
Wetenschappelijk onderzoek is een internationaal bedrijf. Onderzoeksinstellingen zoals het Erasmus MC, FOM-Nikhef en Rijnhuizen nemen hierin vooraanstaande posities in, die zowel zijn gebaseerd op individuele prestaties als op samenwerking tussen personen en organisaties. Dit betekent dat wetenschappelijk onderzoek prachtige kansen biedt voor een internationale carrière: in het wetenschappelijk onderzoek in Nederland vind je onderzoekers van over de hele wereld; Nederlanders op hun beurt werken mee aan onderzoeken in het buitenland.

Het programma start om 17.00 uur met het laatste nieuws van de deeltjesversneller van CERN in Genève. Om 22.00 uur is er een live verbinding met de recordhouder kernfusie, de fusiereactor JET in Culham, Engeland. Het programma eindigt om 00.30 uur met een live verbinding met de Zuidpool waar een observatorium staat dat het op de aarde vallen van neutrino's uit de ruimte meet.

Meer informatie
Voor meer informatie over het programma en inschrijving kunt u kijken op: www.nachtvandeonderzoeker.eu