Conferentie: Zoom 1920-2010 - Buren negen decennnia na Versailles

15/09/2010 18:09

Communauté Germanophone

Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van het Verdrag van Versailles organiseren de Duitstalige Gemeenschap van België en het Goethe-Institut Brussel de conferentie " ZOOM 1920-2010: BUREN NEGEN DECENNIA NA VERSAILLES". De conferentie heeft plaats op 24 en 25 september in St. Vith. Er wordt een simultaanvertaling Duits-Frans-Engels voorzien.

De conferentie wil twee dingen doen: met het teleobjectief de grote lijnen van de ontwikkeling van de Duitstalige Gemeenschap documenteren en daarbij de concrete leefwereld van de mensen en hun geschiedenis uittekenen en uitleggen. Met de wijdhoeklens wordt getracht de ontwikkeling en de huidige situatie van de Duitstalige Gemeenschap in een bredere historische en politieke context in te voegen en voor te stellen.

Het jaar 1920 - en vooral de 20 september - was een beslissend jaar voor het lot van het gebied rond Eupen en Sankt Vith. Het verzinnebeeldt tegelijkertijd de smartelijke geschiedenis tot ver in de 20. eeuw, gekenmerkt door meerdere nationaliteitenwissels, oorlogskwalen, gespletenheid en onrecht, en de historisch buitengewone succes story sinds de jaren zeventig. Gedurende die periode veranderde de Duitstalige minderheid in het oosten van België stapsgewijs tot een deelstaat die zijn rol in België en in Europa gevonden heeft en vandaag optreedt als motor van de Belgisch-Duitse betrekkingen.

Het door zijn stichters nog profetisch beschreven Europa, dat de mensen en de culturen over de staatsgrenzen heen zou verbinden, is hier werkelijkheid in het alledagsleven: een toenmalige historische regio in Europa werd hier weer opgewekt.

Ter gelegenheid van de 90. verjaardag wil "Zoom 1920-2010 Buren negen decennia na Versailles" twee dingen doen: met het teleobjectief de grote lijnen van de ontwikkeling van de Duitstalige Gemeenschap documenteren en daarbij de concrete leefwereld van de mensen en hun geschiedenis uittekenen en uitleggen. Met de wijdhoeklens wordt getracht de ontwikkeling en de huidige situatie van de Duitstalige Gemeenschap in een bredere historische en politieke context in te voegen en voor te stellen. Daarbij blijkt eens te meer dat de geschiedenis niet overal een vergelijkbare wending heeft genomen.

De manifestatie heeft plaats in het Cultuur-, Conferentie- en Beurscentrum Triangel Sankt Vith (Vennbahnstraße 2 in B-4780 Sankt Vith). De deelname is kosteloos. Graag inschrijving. Op beide dagen wordt een bustransfer van/naar Eupen georganiseerd. Er wordt een simultaanvertaling Duits-Frans-Engels voorzien.

Contactpersoon voor inlichtingen en inschrijvingen is de heer Dieter Cladders: