Ingezonden persbericht


Rotterdam, 30 juni 2010

PERSBERICHT

Bedevaart naar Rome van bisdom Rotterdam start met H. Mis

Mgr. Van Luyn: Dé pelgrimsvraag is 'Quo vadis?'

Met een feestelijke viering in de St. Dominicus (Steigerkerk) aan het Hang in Rotterdam is het startsein gegeven van de Rome-pelgrimage vanuit bisdom Rotterdam. Deze reis zal in de laatste week van september plaatsvinden. De viering werd dinsdag jl. gehouden, omdat 29 juni het Hoogfeest van de apostelen Petrus en Paulus wordt gevierd, de Eerste onder de apostelen aan wie Jezus de sleutels van zijn kerk toevertrouwde en de eerste bisschop van Rome, centrum van de wereldkerk. Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. vertelde in zijn homilie de legende over de Heilige Petrus, die voor de wrede keizer Nero vlucht uit Rome. Op zijn vlucht ontmoet hij in een visioen Jezus die zijn kruis draagt. Paulus vraagt Hem: 'Quo vadis?', waar ga je heen? Petrus besluit terug te keren naar Rome, waar hij in navolging van Jezus de marteldood sterft aan het kruis. De vraag 'Quo vadis?' is een vraag die elke pelgrim zichzelf kan stellen op de Romereis: waar ga ik heen? Ben ik bereid Jezus te volgen? Tijdens de viering zong het Romekoor voor het eerst in een viering. Dit koor bestaande uit bijna zestig pelgrims uit bisdom Rotterdam en zal tijdens de reis de dagelijkse vieringen, waaronder een Eucharistieviering in de St. Pieter, muzikaal ondersteunen.

Voorafgaand aan de viering interviewde Leo Fijen (hoofd afdeling Godsdienst en Cultuur van de KRO) bisschop Van Luyn. Dit gesprek wordt uitgezonden op 29 augustus, voorafgaand aan de uitzending van de Eucharistieviering uit de Parkstraat in Den Haag.

Aanmelding voor de reis naar Rome is nog mogelijk. Belangstellenden nemen contact op met het bisdombureau via 010 - 2815171 / bureau@bisdomrotterdam.nl. De pelgrimsreis naar Rome betekent van oudsher een bezoek aan het centrum van de wereldkerk en een ontmoeting met het klassieke Rome. Op 24 september vertrekken enkele honderden pelgrims vanuit de Randstad naar de Eeuwige Stad. Zij gaan van 'de parochie dicht bij huis' naar 'de eeuwige stad', van 'actie' naar 'contemplatie' en 'bezinning op geloof en kerk'. Mgr. Van Luyn hoopt dat deze reis zal bijdragen tot nieuw elan voor de Rotterdamse kerk om te 'geloven in de Randstad'.

Einde bericht

Noot voor de redactie /