Ingezonden persbericht


Fryske rebellen bestormen Podium Asteriks

Onder de noemer "De Hûnekop & Freonen" zullen op vrijdag 24 september drie rebelse Friese bands te horen zijn bij Podium Asteriks in de Blokhuispoort. De Hûnekop, Chelsea Smile en Sparky's Revenge, alle drie lekker dwars, recht door zee en zo Fries als maar kan. De aanvang is 20.00 uur, de entree bedraagt 4 euro.

'Als Johnny Cash een Fries was dan had hij zichzelf De Hûnekop genoemd,' schreef 3VOOR12 nadat het drietal het publiek had plat gespeeld op het afgelopen Befrijdingsfestival. De grootste inspiratiebronnen zijn dan ook Cash, Hank Williams I en III, en de plaatselijke helden van Strawelte. De eerste nummers van het ongeschoren countrytrio kwamen voort uit een gevoel van heimwee naar de Wâlden, maar deze Friestalige arbeiderscountry is allesbehalve melancholisch. Nummers als ''Brúnwurker'', ''Jappie Kommando'' en ''Pizza's, bier en sjek'' zijn eerder pijnlijk eerlijk en herkenbaar. De vrijgevochten Friezen draaien niet om de hete brij heen, maar brouwen er pure, oprechte rockabilly van, naar eigen recept. En dat dat werkt, blijkt wel uit het feit dat hun CD ''Raast oan'e protters'' de best verkochte regionale plaat is bij Leeuwarder platenzaak King Kong Records.

Het credo van 'freonen' Chelsea Smile is 'hardcore, nothing less, nothing more'. Duidelijk: geen geneuzel, maar gewoon gaan met die banaan, of eigenlijk met die gitaar, en laten we ook het bier niet vergeten. Deze vijf podiumbeesten trappen de avond af met hun zware, groovende hardcore. Sparky's Revenge neemt daarna het podium over om hun eigenwijze punkrock over het publiek uit te storten. Rauw, energiek en met een verrassend melodisch randje leeft Sparky's Revenge haar wraakfantasieën uit tot ze erbij neervallen.

Podium Asteriks is een Leeuwarder podiuminitiatief dat zich richt op aanstormend talent. Het biedt wekelijks plek aan getalenteerde bands en acts uit Friesland en omgeving en vult deze optredens aan met aansprekende acts uit binnen- en buitenland.

Wie: De Hûnekop, Sparky's Revenge, Chelsea Smile Wat: Podium Asteriks
Waar: Blokhuispoort, Blokhuisplein 40, 8911 LJ, Leeuwarden Wanneer: Vrijdag 24 september, 20.00 uur
Entree: 4 euro