Ingezonden persbericht


GECORRIGEERDE VERSIE

Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

Prijs geitenmelk maakt duikvlucht

Ondanks lagere productie gaan prijzen verder omlaag

Nadat de prijs van geitenmelk vorig jaar al fors omlaag ging, maakt deze in het lopende jaar een ware duikvlucht: de opbrengstprijs daalde vorig jaar met 8,7 procent en is dit jaar tot nu toe nog eens circa 15 procent gezakt. Deze ongunstige prijsontwikkeling staat in schril contrast met 2008, toen de prijs ondanks een hogere melkproductie met ruim tien procent omhoog ging. De afzet van geitenmelk valt ook dit jaar tegen.

Gemiddeld ging de melkprijs vorig jaar met 4,14 euro omlaag (van 47,74 naar 43,60 per honderd kilogram melk). De cijfers staan in de LTO Geitenmelkprijsvergelijking 2009, die het Productschap Zuivel (PZ) jaarlijks maakt. Uit het vanmiddag in Raamsdonk gepresenteerde overzicht blijkt ook, dat het verschil tussen de hoogste en laagste melkprijs vorig jaar is toegenomen.

Ondanks een lagere productie is de uitbetaalde melkprijs in 2010 niet omhoog, maar nog verder omlaag gegaan. Tot en met juli 2010 ontvingen de circa 350 melkgeitenhouders in ons land zo'n 7 cent minder voor hun melk dan vorig jaar. Daarmee zit de opbrengstprijs zelfs ruim onder die van 2006. De druk op de markt komt vooral door de hogere geitenmelkproductie in Frankrijk. De export van rauwe geitenmelk naar dat land ligt dit jaar beduidend lager. Rond zeventig procent van de Nederlandse geitenmelkproductie wordt verwerkt tot kaas en wrongel. Het grootste deel ervan wordt geëxporteerd naar Duitsland en Frankrijk.

De ranglijst over 2009 wordt met een uitbetaalprijs van 46,08 euro per 100 kg melk aangevoerd door de Belangenvereniging Noord Nederland (BGNN) in Leek, gevolgd door de Bettinehoeve in Etten Leur (45,61 euro) en De Jong in Alphen (NBr) met 45.54. Holland Geiten Melk (HGM) in Almelo staat met 43,89 in de middenmoot. De Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij Midden Nederland (CBM) in Twello betaalde 43,67 aan de veehouders uit. Henri Willig in Katwoude zat daar in 2009 met een miniem verschil achter (43,66).

Hekkensluiter in de melkprijsvergelijking is Amalthea met een lage prijs (36,73). Deze coöperatie heeft eenmalige kosten volledig ten laste van de melkprijs 2009 doorberekend aan de leden. Zonder deze eenmalige inhouding zou Amalthea op 40,96 zijn uitgekomen.

© LTO Nederland,
donderdag 23 september 2010

Datum : 23 september 2010