Evangelische Omroep

Nr.208
Hilversum, vrijdag 24 september 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 39

Ingang Oost, maandag 27 september, 19.30 uur, Nederland 1 Wim Vlaanderen heeft last van hartkloppingen na gebruik van amfetamine. De Ambulancedienst brengt mevrouw Czajka naar de Spoedeisende Hulp van het Meander Medisch Centrum, locatie Lichtenberg in Amersfoort. Ze is met haar auto van achteren aangereden en toen op haar voorganger gebotst.
Erwin Pietersma is een tijdje geleden op de trap gevallen en heeft nu last van zijn enkel. Ilayda Yigitsoy is tijdens een spelletje uitgegleden en op haar hand terechtgekomen.

Onverwacht Bezoek, maandag 27 september, 22.12 uur, Nederland 1 Nancy Brandtjes wilde landbouwkundig ingenieur worden en wat in de eerste instantie een mooi land leek om stage te lopen, werd uiteindelijk het land waar ze voorgoed zou blijven. In Costa Rica werd ze verliefd op haar stagebegeleider Johnny Alpizar. Haar ouderlijk huis in Nederland verruilde ze voor het hutje van haar schoonmoeder zonder stromend water in het armste gedeelte van Costa Rica. Samen met haar man en haar drie kinderen heeft ze inmiddels een bescheiden bestaan en probeert ze zo veel ze kan de plaatselijke bevolking te helpen.

In Nederland vragen haar ouders zich vaak af hoe ze voor zo'n leven kon kiezen, maar ze doen toch van alles om hun dochter te steunen. Naar haar toe gaan is echter door de ziekte van haar vader heel erg moeilijk geworden. Des te groter is de verrassing voor Nancy als ze haar moeder als straatventer ontdekt op de trappen voor de kerk in Puriscal .

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 28 september, 19.30 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht volgen we patiënten en medewerkers in een van de grootste academische ziekenhuizen van ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De elfjarige Manon heeft taaislijmziekte. Als er geen nieuwe medicijnen worden ontdekt, zal ze waarschijnlijk niet oud worden. Maar er is hoop, want Manon mag meewerken aan een onderzoek naar een nieuwe medicijn, die het verloop van haar ziekte positief zou kunnen beïnvloeden. De elfjarige Kimberly is een zorgenkindje. Op fysiek gebied wel te verstaan, want het is een pientere meid die dierenarts wil worden. Maar Kimberly's milt herkent haar eigen bloed niet waardoor afvalstoffen in het lichaam achterblijven en dus moet haar milt worden verwijderd. En het verhaal achter de nieuwe intensive care.

De Verandering, dinsdag 28 september, 18.25 uur, Nederland 2 'Mijn vader zag mij niet staan'
Ronald Spoelma wil van jongs af aan de aandacht van zijn vader krijgen. Om die aandacht en liefde te krijgen gaat Ronald tot het uiterste. Zelfs zo ver dat hij het criminele gedrag van zijn vader gaat kopiëren. Hij laat zijn vader zien dat hij meer geld in het criminele circuit kan verdienen dan hij. Maar het levert Ronald niet de begeerde aandacht van zijn vader op. Ondertussen krijgt Ronald zelf twee kinderen en lukt het hem niet om voor hen een aandachtvolle vader te zijn. Hoe het Ronald lukt om in deze situatie verandering te brengen ziet u vanavond in De Verandering.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

XMIX, woensdag 29 september, 13.55 uur, Nederland 3 De geiten
Op de kinderboerderij geven de geiten opeens geen melk meer, en nu hebben de babygeitjes niets te drinken. Anton lukt het niet om de klus op te lossen en roept de hulp in van XMIX. Na eerst even goed uitzoeken wat een geit precies is gaan Exel, Dax en Xena op onderzoek. Zal de postbode ze misschien kunnen helpen?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Hoedoejijdat.nu, donderdag 30 september, 24.00 uur, Nederland 2 Anouk
Ik ben een perfectionistische controlefreak. Ik heb graag alles op orde en in de hand. Deze eigenschappen zijn helemaal goed ontwikkeld in de periode van 7 jaar dat ik op mij zelf woonde. Inmiddels ben ik getrouwd en we hebben twee zonen. Nog steeds ben ik bezig met alles bij te houden. Ik kan pas rustig zitten en ontspannen wanneer alles klaar is. En dat is het dus nooit. En wanneer ik het wel eens doe, blijft altijd een knagend gevoel dat ik nog genoeg te doen heb. Hebben jullie tips voor mij hoe ik 'de boel, de boel kan laten'?

Anouk komt er alleen niet meer uit. Herman Wegter gaat bij haar langs met een tip van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige die Anouk graag willen helpen.

Anouk kan door het vele 'moeten' in haar leven niet goed van haar kinderen genieten. In deze aflevering krijgt ze als tip om te leren genieten van haar kinderen. Dat doet ze samen met een creatief therapeut. Ze gaat aan de slag, samen met haar zoons Ties en Seger. Anouk geniet van haar twee mannetjes en van het prachtige resultaat.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 24 september, 14.40 uur, Nederland 3, Z@pp Blij water

Elly vertelt een verhaal over water waar je blij van wordt. Dat water lijkt Dop en Kurk wel wat en ze gaan op zoek. "Daar, een fontein." zegt Dop. "Nee", zegt Kurk. Een man wast zijn auto, Dop neemt een slok uit de emmer sop. "Bah, ik word misselijk, niet blij", zegt hij. Even verder zoeken.

Op een bankje zitten twee heren. Ze lachen! "Ze zijn blij", zegt Dop. Dan zien Dop en Kurk hoe de heren af en toe een slokje nemen uit een glaasje. "Wauw, zij hebben blij water!", zegt Dop. "Ja, een fles vol!", wijst Kurk. Is dit het water waar Elly over vertelde? Dop en Kurk gaan het uitproberen en nemen een slokje... en nog een slokje...en nog één...

De Dorpsdokter, vrijdag 1 oktober, 19.27 uur, Nederland 1 Roelof is druk in de weer om genoeg stro binnen te halen voor zijn koeien. Bij Rosemarie komt de heer Klaassen, die zijn teen heeft gebroken en die moet worden ingetapet. Menno van Dijk komt bij Piet langs, omdat hij een enorm ernstige niersteenaanval heeft gekregen tijdens het autorijden.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 2 oktober, 9.30 uur, Nederland 3 De eerste aflevering van een gloednieuw seizoen Checkpoint! Nu nog stoerder, spannender en gekker! Is het mogelijk om in de achtbaan nog een frietje te eten? En wie zijn er eigenlijk de beste geheime agenten, de jongens of de meiden? Heb je thuis iets liggen wat top secret is? Het testteam laat zien hoe je het kan verstoppen.

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 2 oktober, 18.30 uur, Nederland 2 De eerste zondag van oktober is Israël-zondag. In deze Nederland Zingt-uitzending lopen wij hierop vooruit. Wij staan stil bij de verbondenheid met het volk Israël. Prachtige bekende liederen over Jeruzalem, Psalmen in Israëlische stijl en het bekende lied Song for Peace, gezongen tijdens de laatste toespraak van Yitzhak Rabin. Nederland Zingt vanuit de Laurenskerk met het Chr. Gem Drechtsteden Koor Praise Him, het kleinkoor Concertino o.l.v. Martin Zonnenberg begeleid door het Hineni Symfonie Orkest, Martin Mans, Arjan Breukhoven en soliste Marjo van Someren.

Rail Away, zaterdag 2 oktober, 19.55 uur, Nederland 2 Stoom in Polen
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In Polen zijn indrukwekkende stoomreizen te maken, zoals naar Wolsztyn, waarbij het laatste stoomdepot van Europa te zien is. Ook is daar het trajekt naar Lesno en de smalspoorlijn tussen Znin en Gasawa.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 3 oktober, 9.00 uur, Nederland 1 In deze aflevering is ds. Arie van der Veer op bezoek bij Erwin en Marleen Hout. Op 19-jarige leeftijd hoorde Erwin dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Hij had een hoge dwarslaesie, waardoor hij alleen nog zijn hoofd kan bewegen. Hoewel zijn wereld op dat moment instortte, greep hij zich vast aan de woorden van God, dat Hij bij hem zou zijn, en met hem mee zou gaan in zijn leven. Ds. Arie van der Veer heeft een indringend gesprek met Erwin en Marleen: Hoe bestaat het, dat Marleen koos voor een man in een rolstoel? Kan Erwin dat vertrouwen op God wel altijd blijven vasthouden? En hoe redden ze het met hun kinderen, de tweeling van drie en de oudste van vijf jaar? Drie beweeglijke en vrolijke meiden. Marleen laat ds. Van der Veer zien dat ze zelfs ook nog ruimte heeft voor een eigen carrière als verpleeghuisarts, en Erwin neemt hem mee naar de plek waar het allemaal gebeurde. Daar staat de wereld opnieuw even stil. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Verborgen Verhalen, zondag 3 oktober, 14.45 uur, Nederland 3

Geheim van Barry

In de Bijbel staat: 'Bevrijd je dan, want die ander heeft je in zijn greep', Spreuken 6: 3.

Barry's beste vriend Timo komt logeren. Leuk, Timo heeft er zin in. Maar Barry is bang. Hij hoopt maar dat Timo niet achter zijn geheim komt. Als zijn pa niet te veel drinkt, gaat het vast allemaal goed. Maar nee hoor, middenin de nacht komt pa stomdronken thuis en gaat vreselijk tekeer. De volgende ochtend doet Barry maar alsof er niks is gebeurd; misschien heeft Timo het wel niet gemerkt.... Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Retour Uruzgan, zondag 3 oktober, 21.05 uur, Nederland 2 Wie was Michiel?
Slot van tweedelige dramaserie over de impact van een militaire missie. Waarom was soldaat Michiel van Gool het enige slachtoffer bij het incident in Uruzgan? En waarom is er zo weinig over hem bekend? Eerste-luitenant Huub Beckers lijkt niets te willen weten van dergelijke vragen. Journaliste Judith Wezendonk bijt zich in haar onderzoek vast en bestookt Huub met verdachtmakingen, maar ook met verrassende feiten. Feiten die Huub onmogelijk kan ontkennen.


---
Noot voor redactie,