Ingezonden persbericht


= Persbericht van Netwerk Notarissen =

Baarn, 24 september 2010

Levenstestament is niet alleen laatste wens voor ouderen

Het levenstestament van Netwerk Notarissen is niet alleen een laatste wens voor ouderen. Ook voor jonge mensen (met name ouders) en ondernemers is het levenstestament van Netwerk Notarissen erg interessant. Netwerk Notarissen is een landelijk samenwerkingsverband van ruim 160 notariskantoren. Aangesloten kantoren adviseren al geruime tijd over het levenstestament. Daarom weten zij dat het levenstestament voorziet in een grote behoefte van een veel bredere doelgroep.

Een 'gewoon testament' werkt alleen bij overlijden. Maar wat gebeurt er als je je eigen belangen niet meer kan behartigen? Dit werd in het verleden vaak niet vastgelegd. Bij Netwerk Notarissen aangesloten kantoren regelen dat sinds enige tijd veelal met een levenstestament.

Van een levenstestament moet een notariële akte worden opgemaakt. Dat is nodig om bepaalde zaken namens iemand anders te kunnen regelen. Bovendien worden op die manier veel problemen voorkomen. Veel instanties vertrouwen namelijk op een notariële akte.

Voor jonge mensen

Een partner kan niet in alle gevallen uw zaken regelen. In een levenstestament kan men ervoor zorgen dat de partner of een ander de belangen kan (blijven) behartigen.

Met een levenstestament kan je ook regelen wie er voor de kinderen zorgt als je dat tijdelijk (bijvoorbeeld door ziekte) zelf niet kunt.

Verder kan met een levenstestament worden geregeld wie je rekeningen voor je betaalt en wat er moet gebeuren als bijvoorbeeld net je huis te koop staat.

Voor ondernemers

Als je een onderneming hebt of aandeelhouder/bestuurder bent in een bv moet ook een oplossing worden gevonden als je tijdelijk of langere tijd niet betrokken kan zijn bij die onderneming of bv. Kan iemand dan de lonen nog wel uitbetalen? Wie sluit nieuwe contracten af? Wat moet er gebeuren als er een aanbod komt om de onderneming te kopen? Met een levenstestament kun je niet alleen iemand benoemen die op korte termijn deze beslissingen neemt, maar kan je ook regelen hoe op langere termijn het bedrijf kan worden voortgezet.

Voor ouderen

Voor ouderen is het van belang vast te leggen in welke gevallen zij willen worden opgenomen in een verpleeghuis en wat er dan met hun huis moet gebeuren. Of: welke medische behandelingen zij nog willen ondergaan. Voor de behartiging van hun zakelijke belangen kunnen zij een vertrouwenspersoon aanwijzen. Netwerk Notarissen adviseert om een derde persoon als toezichthouder aan te wijzen. Deze kan dan erop toezien dat de vertrouwenspersoon zich aan de regels houdt die in het levenstestament zijn vastgelegd. Hiermee wordt bijvoorbeeld belangenverstrengeling voorkomen.

===



Ingezonden persbericht