Rijksmuseum

Document Nederland: ZJEITU*

Ilse Frech fotografeert Curaçao en Bonaire

23 juli 2010

24 september 2010 t/m 9 januari 2011

Voor Document Nederland, de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad, verbleef fotografe Ilse Frech vier maanden op Curaçao en Bonaire. Ruim vijftig foto's tonen Frechs zoektocht naar de ziel van deze eilanden aan de vooravond van hun autonomie. Document Nederland is voor het eerst in de Kunsthal Rotterdam te zien. De tentoonstelling is een indringend 'bericht' van de Antillen nu, als onderdeel van de dertiende editie van Document Nederland dat altijd een actueel maatschappelijk fenomeen centraal stelt. De Nederlandse Antillen worden komend najaar staatkundig opgeheven na bijna 400 jaar gezamenlijke geschiedenis tussen Nederland en de Antillen. De eilanden Curaçao en Sint Maarten krijgen een autonome 'status aparte' naar het voorbeeld van Aruba, terwijl Bonaire, St. Eustatius en Saba juist als bijzondere gemeenten met Nederland verbonden blijven.

Verleden en toekomst

Tijdens haar verblijf fotografeert Ilse Frech de cultuur op de twee verschillende eilanden: het gezinsleven, mensen in functie, de mannengemeenschappen, het uitgaansleven en de consumptiecultuur. Frech voelt zich aangetrokken tot sterke persoonlijkheden, veelal vrouwen, die ze op haar pad tegenkomt. Ze portretteert de mensen, tast met haar camera het rauwe en mystieke landschap af en zoekt naar mogelijke verbanden in de geschiedenis van de Antillen. Slavenhutten, zoutmijnen en ruïnes van plantages legt ze vast, maar ook het stedelijke landschap met de sporen van de mens en zijn materiële cultuur. Bewoners en hun verhalen komen dichtbij door haar poëtische, verstilde portretten. Haar fotografie vormt een kleurrijk palet van een complexe, soms gespleten samenleving die tegelijkertijd doortrokken is van mystieke spiritualiteit én van materiële uiterlijkheid.

Ilse Frech

Ilse Frech (Amsterdam, 1972) is bekend geworden met haar portretten van jonge moslimvrouwen uit de Parijse Banlieues. Bij dit project verscheen het bijzondere boek 'I Am: Paradox Identity'. Frech is opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag (Master) en aan de St. Joost Academie in Breda (Post Master). Aan het begin van haar carrière won ze tweemaal een eerste prijs bij inzending voor de 'Zilveren Camera, en in 2003 nam ze deel aan de Joop Swart Masterclass van World Press Photo. Haar werk is te zien in diverse tentoonstellingen en op fotografiefestivals in binnen- en buitenland.

Document Nederland junior

Tegelijk met Ilse Frech hebben ook zes schoolklassen uit het voortgezet onderwijs zich bezig gehouden met de Antilliaanse cultuur in Nederland. Het resultaat van dit project wordt tentoongesteld in de Kunsthal. Het onderwijsproject, genaamd Document Nederland jr., wordt sinds 2006 georganiseerd door het Rijksmuseum en gefinancierd en ondersteund door het Sem Presser Fonds, een Fonds op Naam van het Rijksmuseum. Scholen kunnen ook zelfstandig deelnemen en gebruik maken van het lesmateriaal dat is te downloaden van de Rijksmuseumwebsite.
Voor lesmateriaal en informatie: www.rijksmuseum.nl/documentnederland-jr

Document Nederland 2010 is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

*ZJEITU is een woord in het Papiamentu, een taal die wordt gesproken op de Benedenwindse Eilanden van de Nederlandse Antillen (Curaçao en Bonaire) en op Aruba, en is niet letterlijk te vertalen. 'Schwung', 'jeu', geestkracht, pit, energie en stijl zijn allemaal betekenissen die je aan 'zjeitu' kan geven.