Ingezonden persbericht

Wie wordt de Alkmaarse stadsdichter in opleiding?

Alkmaar - Op vrijdag 24 september om 10.30 uur wordt de Stadsdichter in Opleiding bekend gemaakt bij Hogeschool Inholland. Begin juni 2010 werd een dichtwedstrijd uitgeschreven onder kinderen van 8 tot 12 jaar voor deze bijzondere functie. De wedstrijd was gekoppeld aan de poëzieroute in Alkmaar. De winnaar wordt benoemd tot Stadsdichter in Opleiding en schrijft de komende twee jaar naast Stadsdichter Margreet Schouwenaar bij gelegenheden verzen voor de stad.

Tussen 28 mei en 12 juni was de binnenstad van Alkmaar gevuld met poëzie voor kinderen. Stadsdichter Margreet Schouwenaar had samen met het door haar in 2009 opgerichte dichtersgilde een poëzieroute voor kinderen georganiseerd. In ruim dertig winkelramen hing een kleurige poster met een kindervers dat speciaal voor de route was geschreven. Vanaf het Canadaplein in Alkmaar konden kinderen een route volgen via Kerkplein, Koorstraat, Ritsevoort, Laat, Huigbrouwerstraat en Langestraat. In de etalages lazen ze over een nachtboot, een gerimpelde oma, over dat stomme rekenen, mijn dekbed van dons, denkspiralen, chocoladebomen, de poezen Ietsie en Pietsie, lopende letters, en nog veel meer.

Door de samenwerking met Hogeschool Inholland Alkmaar ontvingen 500 scholen een poëziepakket met lessuggesties. Poëzie kwam tot leven in de klas door tips en schrijfopdrachten .

Schoolklassen konden als onderdeel van dit pakket de route door de binnenstad lopen. De dichtwedstrijd, voor kinderen van 8 tot 12 jaar, was aan de route verbonden. De winnaar wordt benoemd tot Stadsdichter in Opleiding en schrijft de komende twee jaar naast Margreet Schouwenaar bij gelegenheden verzen voor de stad Alkmaar.

Vrijdag 24 september is het zover. Tijdens een feestelijke bijeenkomst worden de zeven genomineerde kinderen met hun juf of meester en schoolklas ontvangen. Studenten van de Pabo maken er een vrolijke boel van in een dwaas programma. De winnaar wordt benoemd door wethouder Leerink van Jeugdzaken.

/////einde persbericht/////

Noot voor de redactie (