Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 22-09-2010

HET KUNSTUUR VAN ZATERDAG 25 SEPTEMBER 2010

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst, design en architectuur. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Van de Straat, Art XS of Hollands Design. In het KunstUur van zaterdag 18 september de volgende programma's:

Artists In Residence 2 /4
Vier beeldend-kunstenaars worden geportretteerd. Jacomijn den Engelsen, Petra Groen, Monique Besten en Antje Kalus vertellen over hun ervaringen in een kunstenaarsresidentie in binnen- en buitenland. De residenties bieden de kunstenaars een tijdelijke werkplek. Deze week: Antje Kalus in het Poolse Ujazdowski Contemporary Art Centre en Petra Groen in Artists Residency Enschede.

Art 2 See - Krijn de Koning
Van 27 augustus t/m 24 oktober 2010 is het werk van de Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning te zien in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Als eerste 'Kerkmeester' van de Nieuwe kerk kreeg De Koning het verzoek een tijdelijk kunstwerk voor de kerk te maken.

Art 2 See - Prix de Rome 2011
De Inschrijving van Prix de Rome 2011 is vanaf 21 september weer mogelijk. Meer info: kunst.avro.nl

Kunstland: Gormley
Antony Gormley wordt gevolgd bij zijn land-art project "Exposure" dat afgelopen weekend aan de strekdam in Lelystad is geplaatst. De kunstenaar zegt daar over: "In 1998 was het absoluut onmogelijk geweest om een dergelijk kunstwerk te maken. De softwareprogramma's die nu gebruikt zijn, waren er toen nog niet en de ingenieurs hebben veel meer kennis dan 10 jaar geleden. Ik ben er trots op dat het gelukt is!"

Museumgasten
De eigenaren van hotel-restaurant De Havixhorst bij Meppel zijn grote liefhebbers van beeldhouwkunst. Ze verzamelen zelf beelden en hebben de kasteeltuin ook kunnen inrichten met bruiklenen. Tientallen werken van bekende Nederlandse beeldhouwers staan nu maandenlang bij elkaar, in perken en aan de bosrand. Lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers en artiest Bob Fosko bezoeken de Havixhorst en discussiëren o.a. over hoe mannelijke en vrouwelijke beeldhouwers het vrouwelijk lichaam afbeelden.

Zomaar Kunst
Een kunstliefhebber vertelt over een werk bij hem of haar thuis. Vandaag met Maurice van Leeuwen met zijn foto van kunstenaar Koen Hauser. Een foto waarop alles wringt maar die blijft fascineren. Een meisje zit met een dood konijn op de arm. Ze zit op een bed met een 'jaren '70- sprei' zit, met behang uit die tijd en een serene blik in haar ogen.

4 Art
In deze aflevering van 4 Art bezoekt Hans den Hartog Jager (kunstcriticus en schrijver) een tentoonstelling en het atelier van Ina van Zyl. De tentoonstelling 'schaamstukken' die nu in het Gemeente Museum te zien is in Den Haag gaat over schaamte. De Zuid Afrikaanse kunstenares slaat de toeschouwer daarom met uitvergote vagina's en penissen om de oren. Niet alleen zijn de afbeeldingen expliciet, ook het verfgebruik is plastisch te noemen.

KunstUur, 25 september 2010 om 17.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.