Gemeente Bergen op Zoom


Gieterijdag 'Op de Holland'

Op zondagmiddag 26 september vindt een bijzonder evenement plaats: de Gieterijdag 'Op de Holland'. (Oud-)medewerkers, familie, nazaten en belangstellenden zijn van harte welkom op een middag die in het teken staat van de eens zo roemruchte (ijzer)gieterijsector in Bergen op Zoom.

Zo werkten in 1950 bijna 50% van alle werkzame personen in de industrie in de metaalnijverheid. In Bergen op Zoom zijn nog twee van de ooit veertien actieve gieterijen in bedrijf: Gemcast en Bruijs. Van Mechelen Lifting Gear (Halsteren) vindt zijn oorsprong in één van de voormalige ijzergieterijen.

Verhalen

De Gieterijdag "Op de Holland" vindt plaats in één van de loodsen van de voormalige Machinefabriek en IJzergieterij Holland. Erfgoed Brabant, gemeente Bergen op Zoom en Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) organiseren het evenement in het kader van de Brabantse Erfgoed Biënnale. In de Brabantse Erfgoed Biënnale gaat Erfgoed Brabant op zoek naar de verhalen van het industrieel erfgoed, zoals die verteld worden door de stenen, de machines en de mensen.

Historisch materiaal

Het programma van de Gieterijdag "Op de Holland" is divers. Peter Nijhof, senior-specialist industrieel erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en Cees Boerhout, oud-directeur van IJzergieterij N.V. Asselbergs-Holland en mede-auteur van het boek "Bergen op Stoom" houden een lezing over de (ijzer)gieterijsector in Nederland en Bergen op Zoom. Historisch filmmateriaal van de Bergse gieterijen wordt doorlopend vertoond. Er is een foto expositie en objecten uit de gieterijsector worden getoond.

Buurtbank

Uniek is de Buurtbank, een (data)bank met beeld en geluid, waarin verhalen van bezoekers worden vastgelegd aan de hand van voorwerpen en foto's uit de gieterijen. De Buurtbank reist later dit jaar door de provincie Noord-Brabant, langs diverse industriële locaties.

Maar bovenal is het een uniek ontmoetingsmoment voor iedereen die de gieterijsector een warm hart toedraagt.

Opgeven

Via de website www.bergenopstoom.nl kan men zich opgeven. De bevestiging geldt als toegangsbewijs. Een briefje sturen naar SIEB (Aak 37, 4617 GA Bergen op Zoom) kan ook.