Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Afleiding leidt tot veertigtal verkeersbonnen

Publicatiedatum: 26-9-2010 13:22:37

ARNHEM - De komende tijd schenkt politie Gelderland-Midden meer aandacht aan afleiding in het verkeer. Elke week verschijnt een overzicht van controles die zijn gehouden in het kader van de landelijke campagne Afleiding. Tussen vrijdag 17 en zaterdag 25 september werden 41 overtredingen geconstateerd.

Er werd in de gehele regio gecontroleerd. Veertig personen kregen een bekeuring voor handheld bellen tijdens het besturen van hun voertuig. De andere `afleidende' overtreding had betrekking op rijgedrag. Van dit incident is donderdag 23 september een persbericht verschenen (zie: `Dronken en zonder rijbewijs achter het stuur' in Velp).

Sinds acht jaar is het voor degene die een motorvoertuig bestuurd (dit kan bijvoorbeeld ook een snorfiets of invalidenvoertuig zijn) wettelijk verboden om een mobiele telefoon vast te houden. Hij of zij hoeft dus niet eens daadwerkelijk te bellen. Een gsm tussen nek en schouder klemmen valt in dit geval ook onder `vasthouden'. Hiervoor wordt een bekeuring van 160 euro uitgedeeld. Het boetebedrag voor handheld bellen op de brommer bedraagt 110 euro.
In 2009 werden in Nederland 136.000 bonnen geschreven voor handheld bellen.

De campagne Afleiding is een initiatief van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, het Landelijk Parket Team Verkeer, Veilig Verkeer Nederland en de politie. Meer informatie over de campagne Afleiding vindt u op de website www.laatjenietafleiden.nl.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---