Gemeente Abcoude


Rechter schorst verkeersbesluit P. van Wijngaerdtlaan-Noord

De afsluiting van de P. van Wijngaerdtlaan-Noord is opgeheven. Met het onmiddellijk weghalen van de verkeerspaal in de P. van Wijngaerdtlaan is uitvoering gegeven aan de uitspraak van de Voorzieningenrechter op 22 september 2010.

Het verkeersbesluit afsluiting P. van Wijngaerdtlaan-Noord is geschorst tot zes weken na bekendmaking van het te nemen besluit op bezwaar.

Vindplaats bij Rechtspraak.nl: LJN: BN8038,Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht , SBR 10/2253 en SBR 10/2272.

Meer informatie vindt u op:

www.rechtspraak.nl

Toelichting: Op 12 mei 2010 is de nieuwe Derde Brug opengesteld. Daarmee is de nieuwe westelijke verkeersroute over de asfaltweg De Weert in werking gegaan. Om sluipverkeer via de klinkerweg Piet van Wijngaerdtlaan te voorkomen is die laan halverwege 'geknipt'. Vanaf 1991 is de 'knip' in diverse verkeersbeleidsplannen, bestemmingsplannen en raadsbesluiten een constante factor geweest. Inspraak heeft plaatsgehad in het kader van het besluitvormingsproces van de gemeenteraad op het gebied van het verkeersbeleid. Ook in het kader van bestemmingsplannen is de westelijke verkeersroute aan bod gekomen.

De raad heeft bij Raadsbesluit op 24 februari 2005, nr. 008, besloten het college uit te nodigen tot het nemen van de benodigde verkeersbesluiten. Een verkeersbesluit was de afsluiting van de P. van Wijngaerdtlaan-Noord; welke afsluiting niet eerder zou worden gerealiseerd dan het moment van aanleg van de derde brug. Op 27 april 2010 heeft het college besloten tot het afsluiten van de Piet van Wijngaerdtlaan, ter hoogte van de verkeersdrempel tussen de Papehof en de Sluyterstraat. Dit gold voor gemotoriseerd verkeer, met voor hulpdiensten uitneembare afsluitpalen, en ging in op 12 mei 2010. Tegen dit verkeersbesluit zijn 224 bezwaren ingediend. Een verzoek om voorlopige voorziening bij de Rechtbank Utrecht is ingediend door enkele bewoners aan of nabij De Weert. Op 22 september 2010 heeft de Voorzieningenrechter uitspraak gedaan: schorsing van het verkeersbesluit tot zes weken na de beslissing op bezwaar.

De behandeling bij de Commissie Bezwaarschriften zal plaatsvinden in november 2010

Na ontvangst van het advies van de Commissie Bezwaarschriften zal door het college een besluit op bezwaar worden genomen.


---

26 september 2010